Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Biserica Reformată din Oraşul de Jos Cluj. Prezentare si informatii utile despre Biserica Reformată din Oraşul de Jos Cluj.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 464 minute la Mamaia

> > > > >

Biserica Reformată din Oraşul de Jos Cluj

Biserica Reformată-Calvină din Oraşul de Jos, denumită şi Biserica Reformată cu 2 turnuri, situată pe Bd. 21 Decembrie nr.41, este unul din edificiile simbolice ale Cluj-Napoca.

Biserica a fost construită între anii 1829–1879. Înainte existase deja o biserică de lemn pe malul Canalului Morii, care a fost inaugurată la 26 iulie 1705. Mai târziu aceasta a fost mărită, dar odată cu creşterea numărului de credincioşi, conducerea bisericii a hotărât înlocuirea ei cu o biserică mai mare, de piatră.

În anul 1828 au început colectarea fondurilor necesare, şi au acceptat planul arhitectului Winkler György, inspirat de biserica mare din Debreţin. În aceelaşi an au început săparea fundamentului, iar la 3 octombrie 1829. a avut loc ceremonia de aşezare a pietrei de bază. Construcţia a durat mai multe decenii din cauza lipseri de fonduri. După moartea lui Winkler György, în jurul anului 1839 Anton Kagerbauer a fost însărcinat cu continuarea construcţiilor. El a modificat planul faţadei şi a turnurilor.

Sfinţirea bisericii a avut loc la 12 octombrie 1851, însă galeriile de la cele două laturi ale navei au fost finalizate abia în 1879.

Dimensiunile bisericii sunt impozante: lungimea celor două nave este în jur de 50 metri, iar cupola centrală cu un diametru de 12,60 metri are o înălţime de 19,50 m. Înălţimea turnurilor este de 40 de metri. Mărimea totală a bisericii este de 1750 m².

Ai întrebări? Folosește contul tău de Facebook și întreabă aici!

Sinagoga Neologă

Despre Cluj

Cluj-Napoca (pronunţat /'kluʒ na'poka/, până în 1974 Cluj; în maghiară Kolozsvár, germană Klausenburg, latină Claudiopolis) este reşedinţa judeţului Cluj, precum şi capitala istorică a Transilvaniei, România. Populaţia oraşului a oscilat în ultimii ani în jurul cifrei de 300 000 de locuitori (la recensământul din 2002: 318 027, în scădere). Proiectul zonei metropolitane ar urma să sporească potenţialul demografic al municipiului cu î [...]

0
0