Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Biserica de lemn din Bistricioara Ceahlău. Prezentare si informatii utile despre Biserica de lemn din Bistricioara Ceahlău.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 29 minute la Baile Olanesti

> > > > >

Biserica de lemn din Bistricioara Ceahlău

Dacă ne abatem de pe drumul Borsecului şi trecem podul de peste Bistricioara, DJ 155F ne conduce în comuna Ceahlău, acolo unde ne întâmpină răsuflul răcoros al Voievodului Munţilor Moldovei (Masivul Ceahlăul) şi unde s-au păstrat câteva monumente de mare valoare istorică şi artistică.

Primul dintre acestea este Biserica de lemn "Sfinţii Voievozi" din Bistricioara, aflată pe un platou din stânga şoselei, în cimitirul satului cu acelaşi nume.

Face parte din categoria bisericilor cu turn separat şi planul în formă de cruce. Acoperişul în patru ape este supraînălţat prin intercalarea unui registru vertical în partea mediană a învelitorii, probabil cu prilejul lucrărilor de refacere din 1831. Absidele laterale, bine pronunţate, de formă pentagonală, absida altarului cu fereastra în ax şi sistemul de îmbinare a bârnelor constituie elemente specifice acestui gen de biserici.

Monumentul de la Bistricioara se distinge totuşi printr-un sistem de boltire oarecum inedit. În general, se stabileşte o relaţie, care în unele cazuri merge până la identitate, între forma şi dimensiunile bolţilor din pronaos, naos şi altar. În acest caz, însă, bolţile celor trei spaţii interioare sunt cu totul diferite: pronaosul are un plafon drept, altarul este adăpostit de cele două pante repezi ale unei bolţi unghiulare şi doar bolta naosului are forma obişnuită a unui trunchi de con sprijinit pe nervuri de lemn dispuse radial.

Dar ceea ce particularizează în mod cu totul deosebit acest monument este pictura de pe peretele nordic, executată într-un stil popular plin de naivitate dar şi de o fecundă imaginaţie. Un zugrav local, care nu se familiarizase decât într-o foarte mică măsură cu formele canonice ale iconografiei ortodoxe, a realizat într-o viziune profană, o sugestivă şi interesantă descriere plastică a celor trei "sectoare" biblice care alcătuiesc Lumea de Apoi: Sânul lui Avraam, Raiul şi Iadul. Întregul ansamblu impresionează prin expresivitate şi dinamism, dar mai ales prin sentimentele contradictorii dar precis nuanţate pe care le generează fiecare compoziţie. Contorsionarea trupurilor supuse chinurilor veşnice şi îngrijorarea celor care aşteaptă greul examen al ultimei judecăţi, umanizează scenele şi le coboară într-o realitate imediată de un dramatism zguduitor. Pe de altă parte, concepţia meşterului zugrav în legătură cu acele tărâmuri ale făgăduinţei şi supremei fericiri s-a materializat în compoziţii dominate de un peisaj exotic cu vegetaţie luxuriantă, plăsmuire a unei lumi ce se naşte şi se dezvoltă în fiecare conştiinţă, dintr-o statornică trăire creştină.

Se consideră că biserica de la Bistricioara a fost construită de enoriaşi în jurul anului 1775, dată ce s-a transmis prin tradiţie, fără a fi atestată documentar.

Ai întrebări? Folosește contul tău de Facebook și întreabă aici!

Manastirea Durau

Despre Ceahlău

Comuna Ceahlău, localitate caracteristică zonei de munte, s-a dezvoltat de-lungul unor cursuri de apă, evoluţia spatială nefiind compactă datorită reliefului ce a limitat-o. Înainte de anul 1926, teritoriul aparţinea comunei Hangu, dar evoluţia demografică şi distanţele mari au determinat constituirea comunei, cu numele de Ceahlău de la Muntele Ceahlău, la poalele caruia se află, pe atunci având în componenţă satele Schit, Leţeşti si Rapciune, [...]

0
0