Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Biserica fortificată din Hărman Hărman. Prezentare si informatii utile despre Biserica fortificată din Hărman Hărman.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 111 minute la Mamaia

> > > > >

Biserica fortificată din Hărman

Biserica-cetate din Harman a fost construita in stil romanic in secolul al XII-lea. Zidul de incinta al cetatii are o forma ovala, asemanatoare cu cea de la biserica evanghelica din Prejmer, fiind inalt de 12 metri si intarit cu sapte turnuri de aparare, dintre care unele dotate cu orificii pentru turnarea de smoala topita asupra asediatorilor. In anul 1552, voievodul Moldovei Stefan Tomsa a asediat cetatea Harman fara succes.

Harmanul se afla in tara Barsei, la 10 km de Brasov. Denumirea sa in alte limbi: Honigberg in germana, Hoenschbrich in saseste, Harmany sau Szaszharmany in ungureste, Mons Mellis in latina. Numele localitatii isi are originea in vecinatatea asezarii, unde se afla dealul Lempes, zona in care se pare ca ar fi existat niste prisaci de albine.

Unele izvoare sustin ca biserica si satul ar fi apartinut teutonilor. Cea mai veche atestare documentara in care satul Harman este numit Mons Mellis (Berg aus Honig) dateaza din anul 1240, cand regele Bela al IV-lea a instituit patronatul ordinului cistercian asupra bisericilor din Marienburg (Feldioara), Petersberg (Sanpetru), Honigberg (Harman) si Tartlau (Prejmer).

Un an mai tarziu are loc invazia tatarilor in Europa, iar biserica-cetate sufera distrugeri. In 1421, cand turcii invadeaza Tara Barsei, cetatea este asediata si incendiata, turcii provocand mari distrugeri bisericilor fortificate din Sanpetru, Halchiu, Bod, Ghimbav si Vulcan. O noua invazie turceasca in Tara Barsei are loc in anul 1432.

Pe langa numeroasele invazii ale turcilor, tatarilor, muntenilor, moldovenilor si secuilor, comunitatea din Harman a suferit si de pe urma epidemiilor si catastrofelor naturale:

- 1553, 1572, 1603, 1660, 1718-1719 - epidemii de ciuma
- 1509, 1533, 1622, 1658 - ani ploiosi in care au fost numeroase inundatii
- 1552 - Stefan Tomsa, domnitorul Moldovei, asediaza cetatea, fara sa o poata cuceri
- 1593 si 1600 - Harmanul sufera doua incendii
- in 1602 Radu Voda si in 1603 generalul imperial G. Basta ocupa Harmanul, ocazie cu care cetatea sufera noi distrugeri
- 1612 - Gabriel Bathory asediaza fara success biserica fortificata

www.primaria-harman.ro

Ai întrebări? Folosește contul tău de Facebook și întreabă aici!

Biserica fortificată din Hărman

Despre Hărman

Hărman (în germană Honigberg, în trad. "Muntele mierii", în maghiară Szászhermány, în latină Mons Mellis) este o comună în judeţul Braşov, Transilvania, România. Localitatea Hărman se află în Ţara Bârsei, la cca. 10 km spre est de municipiul Braşov. Este cunoscută în special pentru biserica fortificată impresionantă. Obiectiv memorial Monumentul Eroilor Român [...]

0
0