Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Biserica Olari Curtea de Argeş. Prezentare si informatii utile despre Biserica Olari Curtea de Argeş.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Grecia
Ultima rezervare: acum 3 minute la Paleokastritsa

> > > > >

Biserica Olari Curtea de Argeş

În secolele XVI şi XVII olăritul a fost în floare în oraşul Curtea de Argeş. Meşterii olari din cel mai numeros cartier al olarilor au creat prima breaslă şi au construit şi propria biserică, Biserica Olari. Şi cum majoritatea meşterilor olari erau din Moldova, şi biserica poartă amprentele stilului moldovenesc. A fost construită pe vechea temelie a unui schit de maici din 1300. Biserica olarilor a fost amintită pentru prima dată în 1687. Actuala Biserică a fost zidită la începutul secolului XVII. Restauraţia din 1967-1968 a scos la iveală temeliile altei Biserici din secolul XV, ce se pare că era sprijinită pe piloni de lemn; s-au mai găsit ceramică şi monezi din secolul al XVI-lea.

  • Biserica a fost zugrăvită în 1869 şi reparată după săpăturile din 1967-1968. Este un monument istoric dar este şi în prezent folosită de enoriaşi. Ea are un aspect artistic, cu variate elemente de arhitecturã din lemn şi zidărie, îmbinate armonios. In planul construcţiei este şi turnul- clopotniţă lipită de corpul clădirii, imaginea ei generală amintind de genul de ctitorii bisericeşti moldoveneşti de pe timpul lui Ştefan cel Mare. Biserica este unicat în această parte a ţării prin prezentarea morţii pe peretele de est al bisericii. Din păcate pictura întregii biserici este în stadiu avansat de degradare, picturile exterioare, printre care şi cea a morţii era acoperită cu tencuială, iar interioarele sunt înnegrite. Din dreptul faţadei porneşte o scară exterioară acoprită către turn, în locul unde se află clopotele. Acoperişul bisericii din şindrilă protejează şi faţada, unde se află şi frescele exterioare.

Ai întrebări? Folosește contul tău de Facebook și întreabă aici!

Biserica Domneasca
Impresii de vacanta
Ai fost la Curtea de Argeş?
Publică-ți impresiile de vacanță!

Despre Curtea de Argeş

Curtea de Argeş este un municipiu din judeţul Argeş, Muntenia, România. Este localizat în partea de nord a judeţului Argeş, în depresiunea intracolinară a bazinului superior al râului Argeş, la o altitudine de 450 m deasupra nivelului mării, şi este înconjurat de dealurile şi muscelele sudice ale Munţilor Făgăraş. Suprafaţa oraşului este de aproximativ 75 km², cadrul natural fiind condiţionat de prezenţa zonei montane din apropiere, care se [...]

0
0