Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Manastirea Robaia Muşăteşti. Prezentare si informatii utile despre Manastirea Robaia Muşăteşti.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 126 minute la Saturn

> > > > >

Manastirea Robaia Muşăteşti

Com. Musatesti, jud. Arges, 25 km NE de Curtea de Arges, drum modernizat Curtea de Arges - Musatesti, vatra de sihastrie citata documentar din sec. XIV; biserica din lemn atribuita banului Armega; biserica din piatra construita de Sava Sifarul înte 1644, restaurata de Episcopul Iosif I al Argesului, pustie si refacuta în 1843-1868 de Teodosie, Visarion si Naum monahul; biserica repictata în anii 1848, 1901 si 1951; loc de refugiu al Sfântului Cuvios Marturisitor Sofronie de la Cioara (1764-1766), pilduitor luptator pentru apararea credintei ortodoxe în Transilvania, praznuit pe 21 octombrie; chinovie pentru ultimii ani de viata a pictorului Pârvu Mutu (+1735); atelier de vesminte preotesti; arhondaric.

  • Urmând, spre izvoare, firul argintiu al pârâului Robaia, un drum de tara care porneste din inima Musatestilor, serpuieste pe sub poale de dealuri împadurite, spre un cuib de liniste adânca, unde s-a durat, din neostoita sete de înaltare spirituala întru credinta strabuna, un sfânt lacas de închinaciune - ale carui începuturi sunt corelate temporal, în traditia locala, cu întemeierea primei mitropolii a Tarii Românesti, în anul 1359 la Curtea de Arges
  • Pe locul unei biserici de lemn ctitorite de catre banul Armega, in secolul al XVI-lea, s-a inaltat, prin osirdia unui Sava din Furduiesti si a sotiei sale, Livera, inainte de anul 1644, o biserica de zid, in jurul careia s-a injghebat asezamintul monahal de la Robaia.
  • Lucrari de refacere s-au efectuat în anul 1704, dupa distrugerile provocate de incendiul din acel an (cu cheltuiala unui descendent al Liverei, Udrea Custereanul, si la începutul secolului al XIX-lea, prin stradania Episcopului-carturar Iosif I. La îndemnul Episcopului Ilarion, în anii 1843-1868 staretul Visarion, secondat de Teodosie duhovnicul si Naum monahul, a întreprins ample lucrari de extindere, toti trei fiind considerati ?ctitori de vrednica amintire?. Asezamântul monahal era format în secolul trecut din biserica ?Sf. Gheorghe?, o clopotnita cu doua chilii si cladirea staretiei, cu doua niveluri, construita în 1935 prin grija Episcopului Nichita Duma.
  • De-a lungul veacurilor, în chiliile modeste ale mânastirii Robaia au trait mari personalitati ale spiritualitatii românesti. Aici si-a trait ultimii ani de viata, ca monah, vestitul pictor Parvu Mutu (1657 ? 1735), pe numele sau adevarat Pârvescu, originar din Câmpulung Muscel, unde s-a si format ca artist la mânastirea Negru Voda. A pictat icoane si numeroase biserici, mai ales ctitorii ale marilor boieri si domni Cantacuzini. A excelat în arta potretului, mai ales în tablourile votive, punând bazele scolii românesti de pictura religioasa. La Robaia a trait în anii 1764-1766 egumenul Sofronie de la Cioara, din comitatul Hunedoara, pe numele mirean Stan Popovici. Manifestându-se ca un aparator ardent al credintei ortodoxe, în cadrul unei miscari a românilor transilvaneni pe care a coordonat-o, a fost prigonit de oficialitatile Imperiului Habsburgic (din care faceau parte atunci Transilvania, n.red.). Sofronie de la Cioara s-a retras la mânastirea Robaia, unde a îmbratisat doctrina ascetica a paisianismului (curent de regenerare a spiritualitatii crestine initiat de catre staretul mânastirii Dragomirna, Paisie Velicicovschi, n. red.) apoi la Vierosi, tot în vechiul judet Muscel. A fost canonizat de Biserica Ortodoxa Româna, cu data de praznuire la 21 octombrie.
  • La mânastirea Robaia au desfasurat o intensa activitate culturala renumitii copisti Dorotheu ieroschimonah si ieromonahul Partenie, facând din acest asezamânt monahal un centru de spiritualitate si de cultura teologica.

Ai întrebări? Folosește contul tău de Facebook și întreabă aici!

0
1