Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Manastirea Corbii de Piatra Corbi. Prezentare si informatii utile despre Manastirea Corbii de Piatra Corbi.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 59 minute la Covasna

> > > > >

Manastirea Corbii de Piatra Corbi

Manastirile Corbii de Piatra, Namaiesti si Cetatuia lui Negru Voda sunt cele trei asezaminte monahale rupestre ce alcatuiesc un triunghi echilateral cu latura de 20 km. Prima se afla în comuna Corbi, pe soseaua Câmpulung-Domnesti, a doua la 10 km de Câmpulung Muscel, iar cea de a treia pe soseaua Câmpulung-Târgoviste, în comuna Cetateni.
Toate trei au un prim hram Izvorul Tamaduirii, caruia fiecare dintre ele i-a mai adaugat un hram sau doua.

  • Conform documentelor, mânastirea Corbii de piatra a fost reînfiintata în 1512 de Magdalina monahia, pe vremea domnitorului Neagoe Basarab, 1512-1521. Din dorinta lui, al doilea hram al acestei mânastiri domnesti este al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, a carui sarbatorire s-a perpetuat vreme de secole, chiar când mânastirea nu mai avea nici un vietuitor. Mânastirea are si un al treilea hram, Adormirea Maicii Domnului.
  • Biserica mânastirii a fost sapata în stânca. Aceasta fiind însa din gresie, exista pericolul surparii din cauza arborilor care au crescut deasupra ei si care favorizeaza infiltrarile de apa. În rând cu biserica, sapat tot în stânca, se afla un spatiu amenajat ca un fel de tribunal în aer liber. Despre acesta exista marturii ca era folosit de Neagoe Basarab pentru a face judecata publica în cauzele care erau de competenta sa. Cei care asistau la judecata stateau în semicerc pe dealul ce coboara de la mânastire spre drumul de acces. Nu este greu de imaginat în ce fel judeca acest domn al Tarii Românesti, daca ne gândim ca scrierea care l-a facut nemuritor, Învataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie, îmbina paginile ascetic-moralizatoare cu cele de teorie politica, gândirea sociala cu reflectia filosofica si meditatia lirica, facând totodata loc unor capitole de manual diplomatic, strategic si militar (cf. Dictionarul Literaturii Române de la origini pâna la 1900, Editura Academiei R.S. România, 1979).
  • Biserica este deosebit de valoroasa nu numai prin felul în care a fost implantata în stânca, ci si prin pictura care o împodobeste, despre care specialistii afirma ca este în cea mai pura traditie bizantina si ca dateaza din secolul al XIV-lea. Chiliile mânastirii se aflau la oarecare distanta de biserica, peste râul Doamnei, asa cum atesta un nume din toponimia locului, La chilii.
  • Redeschiderea mânastirii a fost decisa în 1996, dar abia în urma cu trei luni s-au stabilit aici trei calugari, între care Parintele staret Ignatie Gorunescu, venit de la mânastirea Slanic. Toti trei sunt hotarâti sa înceapa lucrarea de restaurare si de punere în valoare a sfântului locas. Parintele Ignatie considera ca autoritatile locale nu ar fi trebuit sa dea autorizatie pentru construirea de case în imediata vecinatate a mânastirii. Ministerul Culturii si Cultelor, Comisia pentru Protectia Monumentelor Istorice ar trebui sa destineze alt teren acestor case, si sa actioneze în asa fel încât mânastirea, cu pictura ei de o exceptionala valoare culturala si artistica, sa-si recapete stralucirea de altadata, spune Parintele staret.

Ai întrebări? Folosește contul tău de Facebook și întreabă aici!

2
0