Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Biserica de lemn din Brădet Bunteşti. Prezentare si informatii utile despre Biserica de lemn din Brădet Bunteşti.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 25 minute la Mamaia

> > > > >

Biserica de lemn din Brădet Bunteşti

Biserica de lemn din Brădet se află în localitatea omonimă din judeţul Bihor şi a fost ridicată în anul 1733. Aceasta este una dintre cele mai monumentale şi desăvârşite realizări în arhitectura sacrală de lemn din Transilvania, ce a servit fără îndoială drept model bisericilor de lemn din Valea de Jos, Rieni şi probabil multor altora din zonă, astăzi dispărute.

Începutul acestei biserici este fixat de o pisanie lungă peste intrarea în naos, care reţine următoarele: "Ac[e]astă sf[â]tă şi Dumnezăiască besearecă sau făcut în zilele pre luminatului împăratului al şasele Liopoldu Karliuşu, meşterii carei au făcut beseareca aceasta în satu în Bră[de]tu au fost din ţinutul Abrudului anume Măndruţul şi cu Briciu Crăciun, iară mitropolitu au fost Vitănchie, mitropolit creştin, şi toţi br[ă]dăt[a]nii cu bătrăni şi cu tineri sau nevoit cine cu ceau putut sau nevoit, de au făcut această sf[â]ntă Dumne[ze]iască besearecă, iară când au fost de la naşterea lui Hs văleat 1733, - iară de sar afla cineva nebun să găndească cu răotate asupra ac[est]ei sf[i]nte beseareci să slob[oa]ză pre [ea] foc sau altă străcăciune să fie afurisit şi anaftema de trei 318 de părinţi sf[i]nţi din Nechie amin - scrisam e[u] popa Vasilie. Iară acel preut ce va sluji întru această sf[â]ntă besearecă să zică să le erte D[umne]zău păcatele meşterilor şi tuturor cine au agiutat la sf[â]nta besearecă.

Pe iconostas, în jurul uşii împărăteşti se poate citi parţial pisania lăsată de pictorul David Zugravu de la Cutea de Argeş: "Ani D[o]mnulu[i] 1750 sau zugrăvit David ... nou făcut şi sau zugrăvit fiind şi ... Puşla Ion şi Po[pa] Mihai. Foarte tare au stăr[uit]...".

Ai întrebări? Folosește contul tău de Facebook și întreabă aici!

0
0