Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Pădurea Letea Letea. Prezentare si informatii utile despre Pădurea Letea Letea.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Malta
Ultima rezervare: acum 377 minute la Qawra

> > > > >

Pădurea Letea

Între braţele Chilia şi Sulina, se găseşte pădurea Letea, monument al naturii, declarată rezervaţie naturală a biosferei, datorită caracterului deosebit al vegetaţiei sale şi nu numai. Situată în partea de nord-est a Deltei Dunării,pe grinul cu acelaşi nume,padurea Letea este supusă unui regim de ocrotire, pe considerentul existenţei unor specii de plante rare, cum ar fi viţa sălbatică (Clematis vitalba), liana (Periploca graeca), plante de origine mediteraneană, care dau pădurii un caracter tropical . Liana atinge aici limita cea mai nordică de răspîndire din Europa.

Este cea mai veche rezervaţie naturală a României, declarată din anul 1938. Aici se pot identifica câteva mii de specii vegetale, multe fiind unicat în Europa sau chiar în lume. În marea lor majoritate, plantele exotice de aici au aparut datorită seminţelor aduse din Africa de păsările migratoare. O caracteristică principală a peisajului este dată de modul straniu în care sau dezvoltat arborii din această pădure. Trunchiurile lor sunt aplecate înspre apă, noduroase şi contorsionate.

În depresiunile dintre dunele de nisip creşte o vegetaţie lemnoasă formată în principal din stejari brumării, combinată cu anini, plopi albi şi negri, ulmi, frasini şi tei.

Desimea pădurii sporeşte datorită numeroaselor specii de arbuşti ce cresc aici: corn, lemn câinesc, păducel, salbă moale, sânger, verigariu, călin, drăcilă. La originalitatea acestei păduri mai contribuie şi abundenţa plantelor urcătoare care îi imprimă caracterul exuberant, ce ne trimite cu gândul la pădurile tropicale: viţa sălbatică, curpenul de pădure, iedera, hameiul şi mai ales liana (Periploca graeca) - plantă de origine mediteraneeană, Letea fiind singurul areal din Europa în care se întalneşte.

Prin frumuseţea peisajului şi varietatea vegetaţiei, Delta Dunării se constituie într-o zonă de interes turistic deosebit.

Sursa: Wikipedia.org

Ai întrebări? Folosește contul tău de Facebook și întreabă aici!

0
0