Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Biserica cetate Cisnădie Cisnădie. Prezentare si informatii utile despre Biserica cetate Cisnădie Cisnădie.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 27 minute la Mamaia

> > > > >

Biserica cetate Cisnădie

BISERICA EVANGHELICA din CISNADIE, are hramul Sf. Walpurga si a fost ridicata la începutul sec. XIII ca o bazilica romanica cu trei nave. Prin numeroase transformari a pierdut aspectul ei romanic, numai baza ramânând nemodificata. 

Pentru prima data biserica este amintita în anul 1349. În a doua jumatate a sec. XV si în prima jumatate a sec. XVI biserica a fost transformata în stil gotic.  Pe locul apsidei nordice se ridica sacristia. Apsida de sud se desparte printr-un zid de restul bisericii, apsida fiind transformata astfel în trezorerie. 

În ea s-a pastrat renumitul "Tezaur de la Cisnadie" care din anul 1915 se afla la muzeul Brukenthal din Sibiu. Dupa atacul turcesc din 1493 biserica a fost fortificata prin supraînaltarea si dotarea cu metereze a turnului central, supraînaltarea absidei si construirea deasupra portalurilor laterale a altor doua bastioane. Biserica a fost înconjurata de trei centuri de ziduri prevazute cu coridoare de aparare, turnuri si bastioane precum si cu santuri ce puteau fi umplute cu apa, astazi astupate 

În anul 1591 turnul-clopotnita de 59 m a fost modificat si în 1751 primeste forma sa actuala. În vârf a avut un glob aurit. Turnul a fost traznit de mai multe ori si a ars. În 1795, pentru a-l feri de incendii, s-a instalat pe el primul paratraznet din Transilvania confectionat din cupru, dupa metoda magistratului Raimarus din Hamburg. O parte din turnuri s-au pastrat pâna în zilele noastre: "Turnul Paznicului", "Turnul Primariei", "Turnul Slaninei", "Turnul Faurilor de Seceri", "Turnul Scolii" si turnul situat în gradina parohiala. 

În biserica se pastreaza un clopot din 1664, o cristelnita gotica din bronz si portile altarului vechi în stil baroc. 

Biserica-cetate e o marturie a dârzeniei cu care locuitorii s-au aparat de-a lungul timpurilor, gasindu-si în ea refugiu si aparare Biserica-cetate, nucleul vechii asezari, e un martor al extinderii orasului care si-a împins marginile departe pâna la limitele de astazi.

Ai întrebări? Folosește contul tău de Facebook și întreabă aici!

Biserica Evanghelică

Despre Cisnădie

Situat în partea de sud a judetului Sibiu, la o altitudine medie de 455 m, pe Valea Cisnadioarei (pârâul Argintului), orasul Cisnadie are urmatorii vecini: - nord-est - loc. Selimbar si loc. Bungard; - est - loc. Vestem si loc. Mohu; - sud - loc. Sadu si loc. Câinenii Mici (jud. Vâlcea); - vest - mun. Sibiu, loc. Rasinari si loc. Râul Sadului; - nord - vest - mun. Sibiu; Are în componenta sa localitatea Cisnadioara ce se afla la 3,5 km vest de o [...]

0
0