Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Manastirea Agapia Agapia. Prezentare si informatii utile despre Manastirea Agapia Agapia.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 429 minute la Sovata

> > > > >

Manastirea Agapia

Scor general: 5.0/5 din 1 evaluari

5.0/5
divin, intre zidurile manastirii am descoperit o lume calma si nepamanteana, flori de jur imprejur...

Geo, Slobozia (23.03.2012)

Firul istoriei acestei manastiri nu poate fi depanat fara a-i lega inceputurile de asezarea mai veche - Agapia din Deal - ctitorita de Petru Rares si de sotia sa Elena, intre anii 1527-1538 sau 1541-1546. Platoul inalt, greu accesibil, pe care se afla Agapia din Deal, face ca la inceputul veacului al XVII-lea toate anexele gospodaresti sa fie mutate pe locul unde se afla azi Agapia din Vale. Ruinata de timp si din nou ridicata, incendiata si iar refacuta, Agapia din Deal ajunge, in cele din urma un schit incântator prin pitorescul asezarii. Pe locul bisericii, construita la inceputul secolului al XVII-lea, hatmanul Gavril, fratele lui Vasile Lupu, si doamna sa, Liliana, inalta la Agapia din Vale, in 1642, manastirea Agapia.


Obiect a numeroase atacuri si jafuri, Agapia va fi refacuta radical in anii 1858-1862. Este perioada in care interiorul bisericii a fost pictat de Nicolae Grigorescu. Cu toate ca avea doar 18 ani, acesta a realizat o remarcabila suita de compozitii murale si de icoane pline de lumina, miscare si realism. Pictorul a folosit modele vii, alese cu multa grija, pentru a realiza portretele sale si s-a inspirat pentru compozitii din marii mesteri ai Renasterii. Pentru Icoana Sfantului Gheorghe in picioare, de pe usa stanga a altarului, s-a inspirat din sculptura lui Donatello din Florenta, iar pentru a realiza pe prorocul Daniel, din stanga registrului de sus al tampei, si-a facut autoportretul.

 Colectia de obiecte de valoare istorica si artistica a manastirii cuprinde, in afara de icoane mai vechi din secolele XVI-XVII si XVIII sau cele semnate de N. Grigorescu, tesaturi si broderii, cruci, odoare etc. De asemenea, atrag atentia manuscrisele vechi, unele frumos ferecate si covoarele in stil moldovenesc cu frumoase buchete de trandafiri lucrate artistic in atelierul manastirii.

In spatele manastirii se afla fosta locuinta a lui Alexandru Vlahuta, azi Muzeul memorial "Al. Vlahuta".

Manastirea Agapia

Despre Agapia

Informatii generale "Agapia înseamnă înălţare prin iubire, culoare şi rugăciune" (Nicolae Grigorescu) Comuna Agapia are o aşezare fizico-geografică aparte, cu sate închegate, cu oameni harnici şi dornici de a-şi construi gospodării din ce în ce mai frumoase şi mai moderne, cu două lăcaşuri mănăstireşti care s-au dezvoltat începând cu secolul al XIV-lea. Comuna este aşezată în partea de N [...]

1
0

[închide]    
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare.