Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Bastionul Croitorilor Cluj. Prezentare si informatii utile despre Bastionul Croitorilor Cluj.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 332 minute la Baile Felix

> > > > >

Bastionul Croitorilor Cluj

Bastionul Croitorilor este unul din puţinele monumente care au făcut parte din Vechea Cetate a Clujului şi care s-a păstrat intact până în zilele nostre. A fost finanţat de „Breasla Croitorilor” (magh. szabo = croitor). Fiecare bastion (turn) al zidului medieval de apărare a fost finanţat de altă breaslă (Croitori, Cizmari, Tâmplari, Săpunari, Rotari, Olari, Zidari, Curelari etc).

Bastionul reprezintă colţul de Sud-Est al cetăţii medievale ridicate începând cu secolul XV (este amintit deja în anul 1475). Între anii 1627-1629, în perioada principelui Gabriel Bethlen, bastionul a fost reconstruit, ajungând la forma actuală. Este construit din piatră fălţuită zidurile masive păstrând încă lăcaşurile de tragere. Spre nord, lipit de el, se mai păstrează încă o bucată din zidul de piatră cu creneluri şi drumul de strajă pe zid.

A fost denumit dupa breasla croitorilor din Cluj care l-a întreţinut şi a avut obligaţia pazei oraşului în acel punct, fiind singurul bastion al cetăţii vechi care s-a păstrat integral.

După bătălia de la Mirăslău, Baba Novac şi preotul Saski au fost prinşi, torturaţi şi executaţi în cetatea Clujului de către nobilii transilvăneni. În apropierea bastionului a fost expus, în 1601, trupul tras în ţeapă al lui Baba Novac, general al lui Mihai Viteazul. În amintirea lui Baba Novac a fost ridicată în 1975 o statuie, operă a sculptorului Virgil Fulicea.

Biserica Romano-Catolică Calvaria de la Cluj-Măn

Despre Cluj

Cluj-Napoca (pronunţat /'kluʒ na'poka/, până în 1974 Cluj; în maghiară Kolozsvár, germană Klausenburg, latină Claudiopolis) este reşedinţa judeţului Cluj, precum şi capitala istorică a Transilvaniei, România. Populaţia oraşului a oscilat în ultimii ani în jurul cifrei de 300 000 de locuitori (la recensământul din 2002: 318 027, în scădere). Proiectul zonei metropolitane ar urma să sporească potenţialul demografic al municipiului cu î [...]

0
0

[închide]    
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare.