Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Cetatea Sibiului Sibiu. Prezentare si informatii utile despre Cetatea Sibiului Sibiu.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 122 minute la Sibiu

> > > > >

Cetatea Sibiului Sibiu

Zidurile cetatii

Zidurile de pe Bd. Coposu
De-a lungul Bd. Coposu, a 3-a centura de fortificatii se poate vedea in toata splendoarea ei.
Intre partea carosabila si zid se afla o zona verde cu copaci amenajata in 1791 prima data intre Bastionul Haller si Turnul Gros, ulterior prelungita pana la Bastionul Cisnadiei, si este cunoscuta sub numele de promenada. La capatul spre Piata Unirii, zidul este strapuns cu o bolta semicirculara pentru a permite trecerea pietonilor, la fel si langa Turnul Gros.
Pe acest segment de zid, la mijloc se afla un monument ridicat in 1828 cu ocazia vizitei la Sibiu a imparatului Francisc I. In fata monumentului se afla o stela cu partea superioara lenticulara decorata cu motive militare. O placa de marmura specifica ca a fost ridicata tot in 1828 in onoarea lui Johannes Vecsey. Intre monument si stela s-a ridicat in 1981 o fantana arteziana dupa proiectul arhitectului Dan Fraticiu.
La intersectia str. Filarmonicii cu Bd. Coposu, zidul a fost spart pentru a permite trecerea masinilor. Aici a fost fosta Poarta a lesurilor, deschisa in zid in 1554 in timpul epidemiei de ciuma.

Zidul de pe strada Cetatii ( 1357- 1366)
Portiunea zidurilor de fortificatie dintre turnurile Dulgherilor si Olarilor a scapat de "sistematizarea" din sec. XIX.
În prezent zidul are aspectul avut în a doua jumatate a secolului al XV-lea, când a fost refacut din caramida si prevazut înspre interior cu ample arcade care sustin drumul de straja. Acesta are un parapet din lemn si acoperis într-o apa sustinut de stâlpi din lemn.
În dreptul accesului în turnul Dulgherilor, spre interior, apare un fel de balcon, turnul fiind plasat în exteriorul zidului, având rol de flancare. Lacasurile de tragere ale zidului sunt adaptate archebuzelor, cele initiale, metereze pentru tir cu arcul fiind largite dar si micsorate în înaltime.

Strada Manejului
De la bastionul Haller porneste latura de nord a cetatii cu zidurile pastrate de-a lungul strazii Manejului pana la Biserica Ursuline. Zidul a fost ridicat intre 1357-1366. La capatul spre Ursuline, zidul formeaza doua arcade care sustin o galerie de trecere spre curtea candva numita a calugarilor. In prezent, face legatura cu strada Constitutiei. Pe vremuri aici se afla Turnul Barbierilor, aproape de Poarta Sarii. 

Portiunea de zid de-a lungul strazii Manejului se prezinta ca o suita de bolti semicirculare care aveau rolul de a sustine galeria de straja. A fost restaurat la forma initiala in 1976, doar o portiune de cca 50 m a fost pastrat asa cum arata inainte. Paralel cu zidul de pe strada Manejului se vad fragmente dintr-un alt zid, paralel cu acesta care a fost o dublura.

In Piata Huet, in curtea de la nr. 2, de la Turnul Scarii si Casa capitulara se afla o portiune de 30 m din zidul de aparare din incinta a II-a, ridicat in sec. XIII

Zidul de aparare de pe strada Centumvirilor
se gaseste intre strazile Odobescu si Tribunei, a fost ridicat intre 1357-1366 si transformat in sec. XVIII
Tronsonul are o lungime de peste 200m, situat în zona de denivelare între Orasul de Jos si Orasul de Sus. Inaltimea maxima este de 10m în partea mediana, unde s-au amenajat scarile "POSCHEN" care fac legatura între cele doua cartiere ale orasului vechi.

Pe strada Ioan Lupas, intre bastionul Soldish si strada Mitropoliei, se gaseste un zid de aparare construit intre 1357 si 1366 care a apartinut celei de-a III-a incinte de fortificatii.

BASTIOANELE

Bastionul Haller
Construit in 1552 la capatul Bd. Coposu.
Constructia în forma de pica este initiata de generalul austriac Castaldo în timpul primariatului lui Petru Haller; arhitect Alessandro Clippa, mesteri Peter Nürnberger si Georg Waahll. A fost terminat in 1553. Bastionul este construit din caramida si umplut cu pamânt, având zidurile cu o lungime totala de 223 metri si înaltimea maxima a zidului de 9 metri. 

Pentru o mai buna aparare, zidurile erau prevazute la cca 1 metru de limita superioara cu distantiere, realizate din piatra, pentru a împiedica instalarea scarilor de asediu. 

Se pastreaza deschiderile cazematelor pentru tunuri, atât spre Turnul Gros (doua) cât si spre str. Manejului (trei).
În 1771 pe bastion se construieste scoala de calarie (manejul), iar în primul deceniu din secolul XX se ridica edificiul actual al Spitalului de neurologie.

Bastionul Soldisch (al Mercenarilor)
Str. Bastionului, Soseaua Alba Iulia
Ridicat intre 1622-1627 ca fortificatie de aparare a orasului de sus, este cronologic ultimul dintre bastioanele orasului. La partea superioara are un brau pronuntat care avea rolul de a impiedica sprijinirea scarilor de asalt. Suprafata mai mica decât a celorlalte bastioane, iar ca forma, doar o jumatate de pica. Pe bastion se poata ajunge din curtea orfelinatului trecand pe sub o portiune de zid care-l unea cu zidul cetatii. De aici se permite o vedere panoramica peste o parte din orasul de jos. La baza bastionului exista doua porti de acces spre nivelul sau subteran. 

Lipita de bastion la capatul de sus al Soselei alba Iulia, o constructie romantica cu turn in creneluri, dateaza doar din sec. XIX Pe latura exterioara a bastionului este atasata cea mai frumoasa stema a orasului pe o placa de marmura alba.
La 10 noiembrie 1883 aici se inaugureaza Orfelinatul evanghelic lutheran.
În 1903 în rondela de artilerie s-a construit actualul leagan de copii.

Sursa: www.sibiu.ro

Cetatea Sibiului

Despre Sibiu

Sibiu sau Hermannstadt in germana, ori Cibinium in latina este un important centru cultural si economic din sudul Transilvaniei., unul din cele mai importante si infloritoare orase din Ardeal, si unul dintre principalele centre ale colonistilor sasi stabiliti in zona. Sibiu a fost in anul 2007 Capitala Culturala Europeana, iar in ultimii ani a cunoscut o renastere economica si culturala semnificativa. Orasul Sibiu este situat in depresiunea c [...]

1
1

[închide]    
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare.