Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Palatul Brukenthal Sibiu. Prezentare si informatii utile despre Palatul Brukenthal Sibiu.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola

> > > > >

Palatul Brukenthal Sibiu

Este edificiul cel mai reprezentativ al Sibiului. Aceasta cladire se deosebeste de marile palate construite în spatii deschise deoarece este limitat de existenta parcelelor initiale. Palatul a fost construit pe locul a doua case medievale. Una dintre acestea a apartinut familiei Kloknern, mostenita de sotia guvernatorului de la tatal ei. Într-o a doua faza, Brukenthal a achizitionat si cladirea aflata spre nord, fosta proprietate a senatorului Offner.
Se adopta un plan închis cu o curte interioara, organizarea spatiilor realizându-se prin sublinierea primului etaj, unde se afla amplasate, la fatada, cele mai importante cinci încaperi (salonul, camerele de vizita, cabinetele) decorate cu tapet, elemente de tâmplarie artistica, supraporte si mobilate cu sobe de faianta. Se surprinde interesul pentru “chinoiserie”, încaperile din flancuri fiind decorate cu elemente de inspiratie orientala. Între 1786 si 1788 se definitiveaza si curtea a doua rezervata unor spatii gospodaresti si grajdului (supraetajat si transformat în biblioteca). O atentie deosebita se acorda elementelor artistice, exterioare si interioare, elementelor de pietrarie, lucrarilor de sculptura si portalurilor (principal si secundar, în curte). La realizarea acestui impunator edificiu si-au dat concursul numerosi mesteri de seama dintre care îi amintim pe sculptorul clujean stabilit în Sibiu, Simon Hoffmeyer, pietrarul Anton Hertzum, mesterul constructor si dulgher Franz Burger.

La nivelul parterului, ancadramentul de piatra al portalului este decorat cu elemente de plastica, dintre care remarcam blazonul aurit al lui Samuel von Brukenthal, alaturi de alte elemente din repertoriul baroc, cum sunt urnele, rozetele, festoanele. Canaturile portii, executate din lemn de stejar, sunt decorate în relief cu emblemele artelor, picturii si muzicii (bufnita, scutul Minervei cu chipul Meduzei Gorgona, paleta de pictor) si al abundentei (cornul cu fructe si alte produse agricole). Portalul principal asigura accesul spre interiorul palatului, apoi spre curte. Aici se afla un al doilea portal care respecta organizarea portalului principal.
La parter, în gangul portii, în stânga, se afla un ancadrament de usa care provine de la casa Teutsch (str. Tipografilor nr. 4), fiind opera lui Thomas Lapicida din anul 1552

La primul etaj se afla apartamentul proprietarului, de asemenea, apartamente pentru oaspeti, iar cel de al doilea etaj este rezervat colectiilor, precum si bibliotecii situate initial în aripa transversala. Sala de muzica a fost tapetata cu tapet floral oriental dintr-o fina pânza de in, iar încaperile situate de o parte si alta, cu tapet de matase de culoare rosie. Cabinetele din flancuri au tapiserii chinezesti din hârtie cu motive orientale: pasari exotice, pomi si tufe cu flori. Cu deosebit simt artistic au fost realizate ancadramentele si canaturile usilor, tocurile si obloanele ferestrelor decorate cu chenare, medalioane, baghete cu perle si rozete. Printre cele mai valoroase elemente se numara supraportele în numar de douasprezece, realizate din lemn de tei sculptat în relief si aurit. Sursa de inspiratie a opt din acestea sunt de asemenea, operele lui Ovidiu: în dormitorul din stânga se afla patru scene din “Istoria lui Bacchus” (Metamorfoze), iar în dreapta alte patru scene, "Clytia transformata în floarea soarelui" (Metamorfoze), "Luna si Endymion" (De arte), "Narcis transformat în floare" (Metamorfoze) si "Poetul Arion salvat de delfin" (Faste).

Sursa: www.sibiu.ro

Catedrala Evanghelică

Despre Sibiu

Sibiu sau Hermannstadt in germana, ori Cibinium in latina este un important centru cultural si economic din sudul Transilvaniei., unul din cele mai importante si infloritoare orase din Ardeal, si unul dintre principalele centre ale colonistilor sasi stabiliti in zona. Sibiu a fost in anul 2007 Capitala Culturala Europeana, iar in ultimii ani a cunoscut o renastere economica si culturala semnificativa. Orasul Sibiu este situat in depresiunea c [...]

0
0

[închide]    
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare.