Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Biblioteca Centrală Universitară Cluj. Prezentare si informatii utile despre Biblioteca Centrală Universitară Cluj.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Bulgaria
Ultima rezervare: acum 147 minute la Albena

> > > > >

Biblioteca Centrală Universitară Cluj

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj este una dintre cele mai vechi şi mai importante biblioteci universitare din România, cu colecţii valoroase, cuprinzând incunabule medievale şi numeroase rarităţi bibliofile. Biblioteca dispune de 55 de săli de lectură şi o capacitate de 2.100 locuri pentru cititori în sediul central şi în filiale.


Biblioteca a luat fiinţă în anul 1872, odată cu Universitatea „Francisc Iosif” din Cluj, prin înglobarea bibliotecii Muzeului Ardelean, bibliotecă înfiinţată în anul 1859. Iniţial a funcţionat în clădirea centrală a Universităţii din Cluj, iar în anul 1906 a fost începută construcţia actualului palat al bibliotecii. Colecţiile au fost mutate aici între anii 1908-1909, iar extinderea noului sediu a continuat până în anul 1934. O nouă inaugurare oficială, sub autorităţile române, a avut loc în 1920, în prezenţa autorităţilor şi a familiei regale, fiindu-i atribuit numele "Biblioteca Universităţii Regele Ferdinand I". În anul 1961 s-a construit un nou depozit cu o capacitate de peste 2 milioane de volume.

În timp, fondurile bibliotecii s-au îmbogăţit cu donaţii primite de la diverse organizaţii şi personalităţi (Academia Română, Arhivele Statului, Casa Şcoalelor, Muzeul Limbii Române, cărturarul Gheorghe Sion ş.a.), ajungând în anul 2000 la peste 3 milioane de volume, dintre care 500.000 de periodice.

Biblioteca şi Universitatea Babeş-Bolyai au asistat la crearea, împreună cu consulatele altor ţări, a unei reţele de biblioteci şi centre culturale clujene, printre care se află:

    * Centrul de Studii Americane
    * Centrul Cultural German şi Biblioteca de Filosofie Germană
    * Centrul Cultural Britanic
    * Centrul Cultural Italian şi Biblioteca Italiană
    * Biblioteca Spaniolă
    * Biblioteca Studiilor Europene
    * Biblioteca Scandinavă
    * Centrul Cultural Sindan şi Biblioteca de Studii Iudaice
    * Biblioteca Austriacă
    * Centrul Cultural Francez

Statuia lui Matei Corvin

Despre Cluj

Cluj-Napoca (pronunţat /'kluʒ na'poka/, până în 1974 Cluj; în maghiară Kolozsvár, germană Klausenburg, latină Claudiopolis) este reşedinţa judeţului Cluj, precum şi capitala istorică a Transilvaniei, România. Populaţia oraşului a oscilat în ultimii ani în jurul cifrei de 300 000 de locuitori (la recensământul din 2002: 318 027, în scădere). Proiectul zonei metropolitane ar urma să sporească potenţialul demografic al municipiului cu î [...]

0
0