Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Biserica Evanghelica Sibiu. Prezentare si informatii utile despre Biserica Evanghelica Sibiu.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 95 minute la Baile Felix

> > > > >

Biserica Evanghelica Sibiu

ISTORIC

Biserica este construita pe locul unui monument mai vechi, monumentul actual este un amplu edificiu în stil gotic, cu planul format dintr-un cor poligonal compus din trei travee, flancat la nord de o sacristie; urmeaza spre vest un transept, apoi nava centrala si cele doua laterale. În vest a fost construit turnul masiv, înglobat în cele din urma într-un nartex format, la rândul sau, din trei nave. 

Partea cea mai veche a edificiului, asa cum reiese si dintr-un document din 1371, era constituita de cor. Tot atunci începuse constructia turnului ridicat doar pâna la înaltimea etajelor inferioare. Dupa 1424 au fost înaltati peretii navei centrale cu 2,60 metri, iar navele laterale au fost largite. În 1448 a început amplificarea spre vest a bisericii, prin constructia ferulei. Aspectul bisericii a fost modificat pe latura sudica dupa 1474, când s-a hotarât transformarea bazilicii într-o biserica-hala. S-a supraînaltat astfel peretele exterior sudic, iar în interior, s-a format o tribuna laterala prevazuta cu bolta stelata. 

În 1494 a fost terminat turnul bisericii, supraînaltat cu înca doua etaje. Alte lucrari mai putin ample au constat din construirea celor doua pridvoare situate pe laturile de sud si nord, ambele adapostind câte un portal cu ancadramente gotice bogat profilate. Deasupra portalului sudic a fost construita o capela, iar în 1520 a fost ridicat turnuletul cu scara spiralata de pe aceeasi fatada, încheindu-se definitiv lucrarile.

DESCRIERE

În exterior retin atentia cele doua ancadramente de portal plasate în interiorul pridvoarelor de sud si nord.
Portalul sudic este mai vechi, fiind executat în 1457. În nord, pietrarul Nicolae a terminat pridvorul în anul 1509, dupa modelul celui din sud. 

În nord-estul monumentului se afla usa de acces la sacristie, care deasupra cadrului cu baghete încrucisate are încastrat în zidarie (în 1877, ca placa comemorativa) un detaliu al unei usi în stil Renastere, provenit foarte probabil din casa comitelui Albert Huet, blazonul sau fiind datat în 1595. 

Pe fatada din sud a corului, deasupra unei usi gotice, este încastrat un relief cu tema Rugaciunea pe muntele maslinilor (sec XV-lea).
În interior, în colaterala nordica, ogivele se sprijina pe console cu motive vegetale, una dintre ele fiind decorata cu o masca umana. Pe cheile de bolta sunt reprezentati Maria si Isus, apoi simbolurile evanghelistilor Luca si Marcu. Elemente sculpturale mai deosebite întâlnim si în nava laterala de sud. Aici, cheile de bolta cu decor figurativ sunt cele cu reprezentarea capului lui Isus, a mielului cu stindardul (Agnus Dei) si a lui Isus cu cartea în mâna. Mentionam de asemenea cheia de bolta cu reprezentarea episcopului Wolfgang aflata în ferula. 

Fresca aflata pe peretele din nord al corului reprezinta Rastignirea încadrata de un decor arhitectural în care sunt plasate o serie de personaje biblice si istorice. Pictura este executata de pictorul Johannes de Rozenaw în 1445. Fresca a fost refacuta in 1650 de Georg Herman si restaurata de pictorul Liviu Ciungan în anii 1989-1990.

Mobilierul bisericii

Deosebit de valoros si bogat este inventarul mobil al bisericii evanghelice. Chiar daca o serie de vase de cult din argint aurit, opere ale unor vestiti mesteri sibieni, precum Sebastian Hann, nu sunt accesibile publicului, alte piese de mare valoare pot fi admirate în biserica. În cor, în axul bisericii se afla una din cele mai frumoase cristelnite de bronz existente în tara noastra. Are forma unui potir cu talpa, picior, nod si bazin, fiind decorat cu o serie de inscriptii cu minuscule si majuscule gotice. De asemenea, pe suprafata sa sunt realizate 228 de plachete în relief, multe din ele reprezentari figurative de influenta bizantina. Cristelnita este opera mesterului Leonhardus din anul 1438; traditia pledeaza pentru turnarea ei din bronzul tunurilor turcesti capturate de catre sibieni în 1437. 

În 1672 a fost executata de catre J. West vechea orga a bisericii, care peste doi ani a fost pictata de Paul Demosch si Jeremias Stranovius contra sumei de 700 florini. Noua orga a fost construita de catre firma Wilhelm Sauer (Frankfurt / Oder), montata în biserica sibiana în anul 1915, concertul ianugural având loc în 25 decembrie 1915. La ora actuala în lume mai exista înca doua orgi fabricate de firma respectiva (Berlin - Tempelhof, Talin - Dom). 

În biserica se pastreaza câteva altare poliptice. 

Unul dintre acestea se pare ca este vechiul altar al bisericii evanghelice, aflat pe peretele vestic databil între 1480 si 1545, fiind opera maestrului Vincentius, voletii fiind inspirati din ciclul Patimilor lui Albrecht Dürer. Panoul central si predela au fost repictate în 1701 de pictorul sibian Jeremias Stranovius cel Batrân. Altarul, o creatie a unui pictor provenit din scoala dunareana, a fost restaurat la Brasov de catre restauratoarea Gizela Richter si reamplasat în biserica, în transept, în anul 1986. 

In apropierea acestui panou se gaseste o piatra funerara realizata din piatra policromata a primarului Simon Baussner, decedat in 1749. A fost realizata folosind o tehnica deosebita numita altorelief. De aici se poate patrunde in Ferula, spatiu despartit de corpul central in 1853. 

In Ferula se mai pastreaza vechiul amvon din piatra de la 1520, o cristelnita de marmura din sec. XVII-lea, altarul de la Dobarca, dinaintea Reformei, un altar rural in stil baroc de la inceputul sec. XVIII , un grup statuar din lemn, Isus între doi îngeri (a doua jumatate a secolului al XVI-lea), adus de la parohia evanghelica din Copsa Mare, restaurat în 1975 si montat într-un altar modern. De asemenea, se mai pastreaza vechiul amvon al bisericii, databil la sfârsitul secolului al XV-lea, executat cu mare probabilitate de mesterul pietrar sibian Andreas Lapicida. Biserica a servit si ca loc de înmormântare pentru primarii, comitii sau alte personalitati sibiene. 

Pietrele funerare care acopereau mormintele acestora au fost demontate din nava bisericii în anul 1853 si încastrate în zidurile ferulei, obtinându-se astfel o galerie de 67 lespezi funerare unica in Romania. Cele mai vechi pietre funerare dateaza de la sfarsitul secolului XV.

Sursa: www.sibiu.ro

Piata Mica

Despre Sibiu

Sibiu sau Hermannstadt in germana, ori Cibinium in latina este un important centru cultural si economic din sudul Transilvaniei., unul din cele mai importante si infloritoare orase din Ardeal, si unul dintre principalele centre ale colonistilor sasi stabiliti in zona. Sibiu a fost in anul 2007 Capitala Culturala Europeana, iar in ultimii ani a cunoscut o renastere economica si culturala semnificativa. Orasul Sibiu este situat in depresiunea c [...]

0
0