Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Zidurile cetatii Sibiu. Prezentare si informatii utile despre Zidurile cetatii Sibiu.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 180 minute la Sibiu

> > > > >

Zidurile cetatii Sibiu

De-a lungul Bd. Coposu, a 3-a centura de fortificatii se poate vedea in toata splendoarea ei.
Intre partea carosabila si zid se afla o zona verde cu copaci amenajata in 1791 prima data intre Bastionul Haller si Turnul Gros, ulterior prelungita pana la Bastionul Cisnadiei, si este cunoscuta sub numele de promenada. La capatul spre Piata Unirii, zidul este strapuns cu o bolta semicirculara pentru a permite trecerea pietonilor, la fel si langa Turnul Gros.
Pe acest segment de zid, la mijloc se afla un monument ridicat in 1828 cu ocazia vizitei la Sibiu a imparatului Francisc I. In fata monumentului se afla o stela cu partea superioara lenticulara decorata cu motive militare. O placa de marmura specifica ca a fost ridicata tot in 1828 in onoarea lui Johannes Vecsey. Intre monument si stela s-a ridicat in 1981 o fantana arteziana dupa proiectul arhitectului Dan Fraticiu.
La intersectia str. Filarmonicii cu Bd. Coposu, zidul a fost spart pentru a permite trecerea masinilor. Aici a fost fosta Poarta a lesurilor, deschisa in zid in 1554 in timpul epidemiei de ciuma.

Portiunea zidurilor de fortificatie dintre turnurile Dulgherilor si Olarilor a scapat de "sistematizarea" din sec. XIX.
În prezent zidul are aspectul avut în a doua jumatate a secolului al XV-lea, când a fost refacut din caramida si prevazut înspre interior cu ample arcade care sustin drumul de straja. Acesta are un parapet din lemn si acoperis într-o apa sustinut de stâlpi din lemn.
În dreptul accesului în turnul Dulgherilor, spre interior, apare un fel de balcon, turnul fiind plasat în exteriorul zidului, având rol de flancare. Lacasurile de tragere ale zidului sunt adaptate archebuzelor, cele initiale, metereze pentru tir cu arcul fiind largite dar si micsorate în înaltime.

De la bastionul Haller porneste latura de nord a cetatii cu zidurile pastrate de-a lungul strazii Manejului pana la Biserica Ursuline. Zidul a fost ridicat intre 1357-1366.
La capatul spre Ursuline, zidul formeaza doua arcade care sustin o galerie de trecere spre curtea candva numita a calugarilor. In prezent, face legatura cu strada Constitutiei.
Portiunea de zid de-a lungul strazii Manejului se prezinta ca o suita de bolti semicirculare care aveau rolul de a sustine galeria de straja. A fost restaurat la forma initiala in 1976, doar o portiune de cca 50 m a fost pastrat asa cum arata inainte. Paralel cu zidul de pe strada Manejului se vad fragmente dintr-un alt zid, paralel cu acesta care a fost o dublura.

In Piata Huet, in curtea de la nr. 2, de la Turnul Scarii si Casa capitulara se afla o portiune de 30 m din zidul de aparare din incinta a II-a, ridicat in sec. XIII

Zidul de aparare de pe strada Centumvirilor a fost ridicat intre 1357-1366 si transformat in sec. XVIII.
Tronsonul are o lungime de peste 200m, situat în zona de denivelare între Orasul de Jos si Orasul de Sus. Inaltimea maxima este de 10m în partea mediana, unde s-au amenajat scarile "POSCHEN" care fac legatura între cele doua cartiere ale orasului vechi.

Pe strada Ioan Lupas, intre bastionul Soldish si strada Mitropoliei, se gaseste un zid de aparare construit intre 1357 si 1366 care a apartinut celei de-a III-a incinte de fortificatii.

Zidurile cetatii

Despre Sibiu

Sibiu sau Hermannstadt in germana, ori Cibinium in latina este un important centru cultural si economic din sudul Transilvaniei., unul din cele mai importante si infloritoare orase din Ardeal, si unul dintre principalele centre ale colonistilor sasi stabiliti in zona. Sibiu a fost in anul 2007 Capitala Culturala Europeana, iar in ultimii ani a cunoscut o renastere economica si culturala semnificativa. Orasul Sibiu este situat in depresiunea c [...]

0
0

[închide]    
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare.