Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Colegiul Naţional "Samuel von Brukenthal" Sibiu. Prezentare si informatii utile despre Colegiul Naţional "Samuel von Brukenthal" Sibiu.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 25 minute la Baile Felix

> > > > >

Colegiul Naţional "Samuel von Brukenthal" Sibiu

Prima menţiune documentară privind existenţa unei şcoli, situată lângă biserică - devenită, în urma reformei religioase din sec. al 16-lea, evanghelică C.A. - din Sibiu, pe acelaşi loc cu liceul de astăzi, datează din anul 1380 şi provine dintr-un „Registru de cheltuieli al bisericii": „Item das man den schole hat gemacht XIX florin und 1 ort". Textul precizează cheltuială pentru reparaţia şcolii care reprezenta 19 florini şi un ort.

În anul 1545 se ridică în acelaşi loc o nouă clădire, cea actuală fiind construită între anii 1779 - 1781. În 1555 şcoala devine gimnaziu iar în anul 1578 „Gimnasium academicum". Începând cu anii 1756 - 1758 şcoala a funcţionat în conformitate cu „Gymnasialreglement" din Imperiul Austriac, iar din anul 1850 gimnaziul a fost reorganizat În anul şcolar 1853/54 gimnaziul a fost frecventat de 276 elevi, din care 206 erau germani, 52 români, 18 unguri.

Începând cu anul 1919 pe lânga secţia clasică a gimnaziului se înfiinţeaza şi o secţie „realista", unde predarea limbii elene este înlocuită cu cea a geometriei, chimiei şi biologiei.

În anul 1921 şcoala primeşte denumirea de „Brukenthalgymnasium" în amintirea celui care a guvernat Principatul Transilvaniei între anii 1777-1787 - Baronul Samuel von Brukenthal, lăsând prin testament gimnaziului importante bunuri. Sub această denumire liceul a fost receptat de opinia publică din Sibiu şi în perioada dictaturii comuniste, când a purtat diferite nume şi a avut şi numeroase specializări. Pâna în anul 1990 liceul a funcţionat ca o şcoală cu limba de predare germană pentru minoritatea germană din România. Cu toate că dupa aceea majoritatea etnicilor germani din România a emigrat, liceul şi gimnaziul continuă să funcţioneze cu limba de predare germană, majoritatea elevilor fiind români.

Palatul Brukenthal

Despre Sibiu

Sibiu sau Hermannstadt in germana, ori Cibinium in latina este un important centru cultural si economic din sudul Transilvaniei., unul din cele mai importante si infloritoare orase din Ardeal, si unul dintre principalele centre ale colonistilor sasi stabiliti in zona. Sibiu a fost in anul 2007 Capitala Culturala Europeana, iar in ultimii ani a cunoscut o renastere economica si culturala semnificativa. Orasul Sibiu este situat in depresiunea c [...]

0
0