Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Cimitirul Vesel Săpânţa. Prezentare si informatii utile despre Cimitirul Vesel Săpânţa.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola

> > > > >

Cimitirul Vesel Săpânţa

Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânţa, Judeţul Maramureş, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentând scene din viaţa şi ocupaţia persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanţe umoristice, persoanele respective.

Ineditul acestui cimitir este diferenţierea faţă de majoritatea culturilor popoarelor, care consideră moartea ca un eveniment foarte solemn. Uneori, cultura aparte a acestui cimitir a fost pusă în legătură cu cultura dacilor, a căror filosofie era bazată pe nemurire şi pe consideraţia că moartea era un motiv de bucurie, persoana respectivă ajungând într-o altă viaţă, mai bună.

Cimitirul îşi are originea în câteva cruci sculptate de Ioan Patraş. Astfel, în 1935, Patraş a sculptat primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natură unică şi o atracţie turistică.

Cimitirul Vesel

Despre Săpânţa

Săpânţa este o localitate în judeţul Maramureş, Transilvania, România. Este celebră în lume prin cimitirul din localitate - cimitirul vesel din Săpânţa, operă a meşterului Stan Pătraş - 1935. Crucile gravate şi colorate de meşterul Stan Pătraş şi de ucenicii săi reprezintă ironic, dar fără răutate, viaţa celui răposat, atât prin realizările sale, cât şi prin obiceiurile rele ale acestuia, aceasta confer [...]

4
0

[închide]    
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare.