Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Biserica fortificată din Prejmer Prejmer. Prezentare si informatii utile despre Biserica fortificată din Prejmer Prejmer.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 47 minute la Sibiu

> > > > >

Biserica fortificată din Prejmer

Prejmer adăposteşte o remarcabilă biserică gotic timpurie, edificată în a doua jumătate a secolului al XIII-lea. Constituie cea mai bine păstrată şi cea mai puternică biserică-cetate medievala din estul Europei. Dedicată hramului "Sfânta Cruce", biserica a fost ridicată pe un plan central, în cruce greacă, modificat prin intervenţiile din secolul al XVI-lea. Initial, clădirea era compusă din patru braţe egale dispuse în jurul unui careu centrat de un turn octogonal. Fiecare braţ era compus din câte două travee, una pătrată şi alta poligonală (3/5), corul bisericii fiind flancat pe ambele laturi de câte două perechi de capele rectangulare. Înrudirea evidentă cu spiritul şi formele utilizate pe şantierul bisericii mănăstirii cisterciene Cârţa, iar, pe de altă parte, cu cele prezente la biserica evanghelică din Bartolomeu-Braşov, ambele ridicate după mijlocul secolului al XIII-lea permite datarea bisericii evanghelice din Prejmer în a doua treime a secolului al XIII-lea şi încadrarea sa în aceaşi ambianţă stilistică.

În jurul bisericii a fost construită, între secolele XIII-XV, o masivă cetate ţărănească de refugiu. Preluată pe lista patrimoniului mondial cultural UNESCO.

Sursa: Wikipedia, enciclopedia libera.

Biserica fortificată din Prejmer

Despre Prejmer

Istorie Data fondării şi originea aşezării nu sunt cunoscute. Originea slavă a numelui românesc şi maghiar al localităţii permite ipoteza că localitatea actuală a fost precedată de o aşezare mai veche de origine slavă. Cert este doar faptul că prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1240, atunci când regele Béla al IV-lea al Ungariei (1235-1270) cedează biserica din Prejmer "cu toate veniturile [şi] drepturile" [...]

0
0

[închide]    
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare.