Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Biserica Banu Iasi. Prezentare si informatii utile despre Biserica Banu Iasi.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 250 minute la Sinaia

> > > > >

Biserica Banu Iasi

Scor general: 5.0/5 din 1 evaluari

5.0/5
Trecuta prin istoria, Biserica Banu a reusit sa isi revina in viata. Merita vizitata!

Veronica, Iasi (31.01.2013)

Un important monument istoric si de arhitectura al Iasului este biserica Banu, atestata documentar din anul 1638, in perioada domniei lui Vasile Lupu. 

Biserica e situata intre strada Lapusneanu si strada Banu, avand ca vecini o gradina de vara si terenul sportiv al Liceului National.
Biserica a fost arsa in timpul invaziei cazace, fiind construita din piatra in jurul anului 1800 la initiativa mitropolitului Iacob Stamatti, de catre banul Savin Smuncila, cu hramul "Duminica Tuturor Sfintilor". 

Aceasta impozanta constructie, avand 37m lungime, 12.5m latime iar inaltimea acoperisului de 16m si turnul clopotnita ridicat cu inca 3m, este amplasata pe o suprafata de 365 metri patrati. 

Actualul edificiu religios, ale carui origini dateaza din 1705, a fost inaltat in anul 1802 si este considerat drept reprezentativ pentru barocul tardiv romanesc. 

Biserica anterioara, din barne de stejar, a fost ridicata de Savin Zmucila vel ban la 1705, pe platforma ce se intindea pana la marea "rapa" din marginea orasului, astazi Rapa Galbena. 

Devenind foarte neincapatoare si deteriorandu-se, biserica din lemn a lui Savin Banu, denumita biserica "calicilor", a fost inlocuita cu una din piatra, asemanatoare, ca dimensiuni, bisericii Sf. Gheorghe si altor monumente din jur.
Pentru planurile si supravegherea constructiei, mitropolitul Iacob Stamate a apelat la un arhitect vestit din Ardeal, Hee Leopold, care a conceput un edificiu grandios in spirit baroc. 

Deasupra nartexului se afla turnul clopotnita ridicat in 1882, iar in interior are trei bolti concave cu amvon iesit din perete.
In ornamentatia exterioara stilul baroc este evident la ferestrele mari si luminoase, cu cornisa baroca si cu acoperis in sarpanta.
Pictura si sculptura din catapeteasma este realizata in stil neoclasic de pictorul Eustatie Altine.
Biserica Banu a ramas in istoria Iasului ca un lacas care se ingrijeste in mod deosebit de cei nevoiasi.
Remarcabil exemplu de arhitectura urbana ce a trecut dincolo de perioada stilului baroc atingand noul stil al secolului al XVII-lea, clasicismul, biserica Banu poarta amprenta culturii si civilizatiei europene, imbogatind patrimoniu spiritual si artistic al Iasului.

Sursa: www.iasi.com

Biserica Banu

Despre Iasi

Principalul centru urban din nord-estul Romaniei, situat in Campia Moldovei, fosta capitala a Moldovei in perioada 1564-1859 si capitala a Romaniei intre 1916 si 1918, este centrul cultural, economic si academic al Moldovei. Aici a fost fondata prima universitate din Romania, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, astazi una din cele mai prestigioase institutii academice din tara. Asemeni Romei sau Lisabonei, Iasiul este asezat pe 7 coline, la al [...]

1
0

[închide]    
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare.