Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Biserica Sf. Cruce Suceava. Prezentare si informatii utile despre Biserica Sf. Cruce Suceava.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola

> > > > >

Biserica Sf. Cruce Suceava

Biserica "Sf. Cruce" din Suceava este un lăcaş de cult armenesc din municipiul Suceava, a cărui construcţie datează din anul 1521. Ea se află la baza Străzii Armeneşti, formând împreună cu Biserica "Sf. Simion" (construită în 1513) un ax care defineşte vechiul nucleu de locuire a armenilor.

Istoria bisericii

Biserica "Sf. Cruce" din Suceava a fost zidită în anul 1521 în timpul domniei lui Ştefăniţă Vodă (1517-1527), de către Cristea Hanco (Hacic Hanconian) pe locul uneia mai vechi de lemn.

La această biserică, în funcţiune şi astăzi în Suceava, se păstrează mai multe pietre de mormânt, printre care lepsedea funerară a diaconului Asvadur, din anul 1522, precum şi altele pe care sunt inscripţionate anii 1577, 1612, 1618, 1626, 1641. De o deosebită importanţă este o altă piatră de mormânt, pe care se află următoarea inscripţie: "Aceasta e locul de odihnă a martirului Hagop, fiul lui Khogea Biata, acel care a clădit biserica, în anul 1055, la g. mai. S-a scris. Amin".

Această piatră de mormânt a pus în încurcătură pe istorici care cunosc precis din documente că Biserica armenească "Sfânta Cruce" a fost ctitorită de către Hacic Hanconian. Istoricul armena H. Dj. Siruni, ţinând seama că anul erei armene 1055 corespunde cu anul de la Hristos 1606, presupune că această piatră de mormânt, care menţionează ca ctitor al Bisericii Sfânta Cruce pe Khogea Biata, este adusă din altă parte sau vrea să arate că respectivul ctitor pomenit "a clădit numai o parte a bisericii, sau clopotniţa".

Biserica a fost refăcută de mai multe ori, ceea ce îi conferă aspectul unei construcţii din secolul al XVIII-lea. Deşi destinată cultului armean, prezintă numeroase elemente arhitectonice comune cu bisericile moldoveneşti. În anul 1776 a fost construită în curtea bisericii Capela "Sf. Ioan", pentru pomenirea epitropului armean Hovhannes Capri.

În faţa bisericii se află un turn-clopotniţă, modest ca înălţime şi sprijinit de două contraforturi, despre care nu există informaţii certe privind data construirii.

Ca urmare a faptului că la începutul secolului al XX-lea, calea ferată urbană Iţcani-Areni trecea pe lângă Biserica "Sf. Cruce", s-a prăbuşit bolta naosului şi turla bisericii (“care a căzut înlăuntru”, din pricina trenului “care a sguduit şi clădirea liceului”). Bolta naosului a fost refăcută abia în anul 1955. După primul război mondial, s-a renunţat la folosirea acestei linii ferate urbane care a fost dezafectată.

Biserica a fost renovată şi în prezent este folosită pentru celebrarea liturghiilor armeneşti. Hramul acestei biserici este sărbătoarea Înălţării Sf. Cruci, celebrată în fiecare an la data de 14 septembrie.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Despre Suceava

Suceava este reşedinţa şi totodată cel mai mare oraş al judeţului Suceava, situat în Bucovina, România. Municipiul Suceava se numără printre cele mai vechi şi mai importante aşezări ale ţării. Timp de două veacuri a fost reşedinţă principală a statului Moldova, iar între 1775-1918 a fost, în Bucovina, un oraş al Imperiului austro-ungar. Aşezare Oraşul este construit pe două zone geografice: dealurile şi văile râ [...]

0
0

[închide]    
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare.