Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Sinagoga Bistriţa. Prezentare si informatii utile despre Sinagoga Bistriţa.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 60 minute la Predeal

> > > > >

Sinagoga Bistriţa

Sinagoga din Bistriţa a fost construită în anul 1856.

Conform datelor recensământului din 1930, comunitatea mozaică din Bistriţa număra 2.198 de credincioşi, reprezentând 15,55% din totalul populaţiei oraşului.

După deportarea evreilor în lagărele naziste de extreminare, în mai 1944, dar şi ca urmare a emigrării masive în SUA şi Israel în epoca Ceauşescu, sinagoga a ajuns într-o stare de paragină.

Printr-un contract de comodat pe 20 de ani, semnat între şeful comunităţii evreilor din judeţul Bistriţa-Năsăud şi preşedintele Societăţii de Concerte Bistriţa, Sinagoga a fost refăcută prin programul "Cultura 2000", finanţat de Comisia Europeană, precum şi cu fonduri de la Ambasada SUA şi de la diverse fundatii europene, dar şi cu mijloace locale (Consiliul Judeţean, Consiliul Local Bistriţa, Ministerul Culturii şi Cultelor). Proiectul a prevăzut transformarea interiorului în sală de spectacole de muzică clasică şi de teatru, iar a balconului în loc de desfăşurare pentru expoziţii de pictură, sculptură sau fotografie. După renovare, sinagoga arată din nou ca în vremurile sale bune.

Sâmbătă, 14 iulie 2007, la Sinagoga din Bistriţa a avut loc un concert inaugural al Sinagogii, ca sală de concerte, susţinut de Noua Orchestră Transilvană (a Societăţii de Concerte) şi de corul Antifonia al Academiei de Muzică G. Dima din Cluj-Napoca, în cadrul mai larg al Zilelor Bistriţei. S-a prezentat opera „Carmina Burana” de Carl Orff.

Sinagoga

Despre Bistriţa

Bistriţa (germană: Bistritz, maghiară: Beszterce) este reşedinţa judeţului Bistriţa-Năsăud, Transilvania, România, şi cel mai mare oraş din acest judeţ, cu o populaţie de 86.109 locuitori (2002). Aşezare Municipiul Bistriţa este situat în partea de nord-est a Podişului Transilvaniei, în Depresiunea Bistriţei şi este străbătut de râul Bistriţa. Principala cale de acces este drumul european E58 (DN17) care face legătura între Transilvania şi Mold [...]

0
0