Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Biserica Bob Cluj. Prezentare si informatii utile despre Biserica Bob Cluj.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Bulgaria
Ultima rezervare: acum 171 minute la Albena

> > > > >

Biserica Bob Cluj

Biserica Bob, cu hramul "Înălţarea Domnului", este prima biserică greco-catolică construită în Cluj şi cea mai veche biserică românească din oraş. Numele bisericii provine de la cel al episcopului Ioan Bob, nobil român, ajuns episcop greco-catolic al Blajului, pe cheltuiala căruia a fost ridicat lăcaşul de cult, între anii 1801-1803. Strada pe care se află biserica a fost redenumită în perioada comunistă în strada Prahovei, iar din 1990 poartă din nou numele episcopului Ioan Bob.

Istoric

Primii credincioşi greco-catolici din Cluj apar atestaţi în anul 1735, când zece familii româneşti au cerut autorităţilor dreptul să îşi înfiinţeze o parohie. Abia după mai mult de o jumătate de secol aceasta dorinţă a putut fi pusă în practică, cu ajutorul funcţionarului guvernamental Mihail Oros, nobil român greco-catolic şi secretar al guvernatorului Transilvaniei. În acea epocă, Clujul era un oraş locuit preponderent de saşi şi maghiari, iar românii nu aveau dreptul să îşi ridice lăcaşe de cult în incinta vechii cetăţi. Astfel că episcopul Ioan Bob, unul dintre cei mai bogaţi demnitari transilvăneni, a decis sa ridice o clădire de piatră pe vechea stradă a Cărbunelui, clădire care oficial a fost declarată drept magazin de bucate.

Arhitectul Iosif Leder a fost cel care a pus în practică dorinţa episcopului. Biserica a fost construită în stil baroc, cu 21 de metri lungime, 9 metri lăţime, şi un turn de 27,5 metri. Cu excepţia turnului, structura bisericii este asemănătoare cu cea a Bisericii Ortodoxe din Deal. În interior se află o placă comemorativă cu numele ctitorului, Ioan Bob.

Ridicarea bisericii româneşti a fost privită cu ostilitate de către autorităţile oraşului, însă lăcaşul de cult a continuat să existe datorită intervenţiilor lui Mihail Oros. Cheltuielile pentru ridicarea lăcaşului au fost foarte mari, ele fiind sporite şi de incendiul care, în anul 1801, a distrus o parte din centrul municipiului afectând şi construcţia lăcaşului de cult.

În 1906 biserica deteriorată de trecerea anilor a fost refăcută, lărgită şi consolidată[1]. După cel de-al doilea război mondial, clădirea a fost repictată şi resfinţită de către primul cardinal român, episcopul de atunci, Iuliu Hossu. O ultimă restaurare a fost efectuată de către Biserica Ortodoxă Română în 1981.

Lăcaşul este cunoscut şi pentru faptul că aici a avut loc în anul 1864 cununia dintre Veronica Micle şi profesorul Ştefan Micle, viitor rector al Universităţii din Iaşi.

În anul 1948, după desfiinţarea BRU de către autorităţile comuniste, în Biserica Bob a fost instalată o parohie ortodoxă. În luna mai a anului 1995 Biserica Bob din Cluj a fost restituită pe cale amiabilă vechiului proprietar, devenind astfel prima biserică redobândită după 1989 de o parohie greco-catolică din Cluj. Evenimentul s-a petrecut în linişte şi a trecut neobservat de mass-media.

Statuia lui Mihai Viteazu

Despre Cluj

Cluj-Napoca (pronunţat /'kluʒ na'poka/, până în 1974 Cluj; în maghiară Kolozsvár, germană Klausenburg, latină Claudiopolis) este reşedinţa judeţului Cluj, precum şi capitala istorică a Transilvaniei, România. Populaţia oraşului a oscilat în ultimii ani în jurul cifrei de 300 000 de locuitori (la recensământul din 2002: 318 027, în scădere). Proiectul zonei metropolitane ar urma să sporească potenţialul demografic al municipiului cu î [...]

0
0