Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Biserica cu Cocoş Cluj. Prezentare si informatii utile despre Biserica cu Cocoş Cluj.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 551 minute la Sibiu

> > > > >

Biserica cu Cocoş Cluj

Biserica Reformată-Calvină cu Cocoş este o operă a arhitectului timişorean Károly Kós (1883-1977), construită în stilul Secession între anii 1913-1914. Se află situată pe strada Moţilor nr.84, în municipiul Cluj-Napoca. Turnul din sudul bisericii are în vârf un cocoş, de la care provine şi numele edificiului.

Până în secolul XIX pe locul actual al bisericii de astăzi se aflau terenuri virane. Familia contelui Nemes a organizat aici un loc public, care a primit numele de Grădina poporului (Népkert), iar în anii 1840 aici aveau loc spectacole de teatru în aer liber. În 1903 biserica reformată-calvină a cumpărat o mare parte din grădina Nemes pentru a ridica un lăcaş de cult. Construcţia bisericii a început în 1913, iar sfinţirea sa a avut loc pe 22 martie 1914.

Planul bisericii s-a inspirat din cel al bazilicilor în stil roman. Interiorul este decorat cu motive populare maghiare din Valea Călatei. Bolta este ornată cu casete pictate de către Gergely Szántó, după desenele profesorului de artă aplicată Sándor Muhits.

Note

^ Semnificaţia aşezării cocoşului pe turlele bisericilor reformate:
Cocoşul veghează contra diavolului, căci diavolul - potrivit legendei - numai până la primul „cucurigu” matinal al cocoşului îşi poate desfăşura nestingherit activităţile tenebroase. Cocoşul este totodată un simbol la vigilenţei, dar mai ales al luminii, deoarece el anunţă mijirea unei zile noi încă pe întunerec. Prin aceasta, cocoşul face aluzie la Isus, care conduce omenirea din întunerec spre lumina zilei.

Biserica Unitariană

Despre Cluj

Cluj-Napoca (pronunţat /'kluʒ na'poka/, până în 1974 Cluj; în maghiară Kolozsvár, germană Klausenburg, latină Claudiopolis) este reşedinţa judeţului Cluj, precum şi capitala istorică a Transilvaniei, România. Populaţia oraşului a oscilat în ultimii ani în jurul cifrei de 300 000 de locuitori (la recensământul din 2002: 318 027, în scădere). Proiectul zonei metropolitane ar urma să sporească potenţialul demografic al municipiului cu î [...]

0
0

[închide]    
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare.