Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Turnul Negru Brasov. Prezentare si informatii utile despre Turnul Negru Brasov.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 245 minute la Sinaia

> > > > >

Turnul Negru Brasov

Situat la mică distanţă de Bastionul Fierarilor, pe o stâncă a dealului Warthe, Turnul Negru din Braşov domina Şcheii cu dimensiunile sale, el trebuind să împiedice apropierea duşmanilor de zidurile oraşului, care aici erau la mai puţin de 5 m de stâncă (abia în 1819 - 1820 trecerea a fost lărgită). Ocupând o suprafaţă de 50 mp, turnul are 11 m în înălţime, iar zidurile sale măsoară la bază 2 m grosime. Prezintă şase goluri de tragere pe fiecare faţă a sa, dispuse pe trei rânduri de atac. În interior are trei galerii etajate şi, mai demult, turnul poseda un sistem de legătură cu Cetatea printr-un pod mobil ce se lăsa până la Bastionul Fierarilor.

Turnul datează din secolul XV, fiind construit concomitent cu Turnul Alb. Totuşi, prima menţiune documentară a turnului datează din 1541. Acoperişul iniţial nu se mai păstrează, fiind distrus de trăznet, la 23 iulie 1559, şi de incendiul din 1689 - care au înegrit zidurile turnului şi i-a dat denumirea de azi. A mai fost distrus de trăznet în 1696, dar a fost refăcut, aşa cum ne arată o stampă din 1735.

În timpul epidemiei de ciumă din 1756, se pare că Turnul Negru a fost folosit ultima dată ca adăpost şi punct de pază pentru paznicii cordonului sanitar din jurul oraşului. În caz de primejdie, un lanţ gros de fier între stâncă şi bastion oprea comunicaţia cu Dupăzidurile de Jos. Acoperişul, existent încă la 1796, datorită vitregiilor timpului, a făcut la 1827 obiectul unei cereri de restaurare, dar, întrucât nu aducea venituri oraşului, cererea nu a fost aprobată.

Abia în 1900 s-a pus problema restaurării monumentului, efectuându-se o consolidare a zidurilor la partea lor superioară în anul 1901. În noaptea de 3 spre 4 iulie 1991, zidul sudic al turnului s-a prăbuşit după o ploaie torenţială. Restaurarea a avut loc însă de abia în 1996. Astăzi deţine un punct muzeal.

Cetăţuia Braşovului

Despre Brasov

Brasov, numit in germana Kronstadt, se afla in inima Romaniei, situat in depresiunea cu acelasi nume, apartine gupei muntoase a Carpatilor Curburii. Oras resedinta de judet, Brasovul este vestit pentru activitatea turistica infloritoare, dar si datorita Festivalului International „Cerbul de Aur”, care avea loc in fiecare an in Piata Sfatului. Orasul Brasov este un melanj de stiluri arhitectonice, avand in vedere vechimea acestuia. D [...]

0
0

[închide]    
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare.