Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Rezervaţia Biosferei Delta Dunării Sulina. Prezentare si informatii utile despre Rezervaţia Biosferei Delta Dunării Sulina.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola

> > > > >

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării Sulina

Scor general: 5.0/5 din 1 evaluari

5.0/5
Ceva de vis! Merita sa mergi macar o data in viata in Delta! Te intorci cu bateriile incarcate...

Marius, Bucuresti (31.08.2011)

Conform literaturii de specialitate (Gâştescu, 1989), Delta Dunării reprezintă teritoriul cuprins între prima bifurcaţie a Dunării (Ceatalul Chiliei), mărginit la est de litoralul Mării Negre, la nord de braţul Chilia şi la sud de complexul lacustru Razim Sinoie.

Delta Dunării propriu-zisă este cea mai mare componentă a rezervaţiei şi are o suprafaţă totală de circa 4.178 kmp, din care cea mai mare parte se găseşte pe teritoriul României, adică 3.510 kmp, reprezentând circa 82%, restul fiind situată pe partea stângă a braţului Chilia, inclusiv delta secundară a acestuia, în Ucraina.

Ţinând cont de geneză, hipsometrie, relaţiile hidrice dintre braţele Dunării şi zonele interioare, diferenţierile climatice şi variaţia peisagistică, în Delta Dunării se pot distinge două mari sectoare - delta fluviatilă şi delta fluvio-maritimă.

Valoare universală

  • Unica deltă din lume, declarată rezervaţie a biosferei
  • An de constituire: 1990
  • Suprafaţa 580000 ha - 2,5 % din suprafaţa României ( Locul 22 între deltele lumii şi locul 3 în Europa, după Volga şi Kuban)
  • Una dintre cele mai mari zone umede din lume - ca habitat al păsărilor de apă
  • Cea mai întinsă zonă compactă de stufărişuri de pe planetă
  • Un muzeu viu al biodiversităţii, 30 tipuri de ecosisteme
  • O bancă de gene naturală, de valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal

Valoarea universală a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută prin includerea acesteia în reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei (1990), în cadrul Programului “OMUL ŞI BIOSFERA”(MAB) lansat de UNESCO.

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută în septembrie 1991, ca Zonă umedă de importanţă internaţională, mai ales ca habitat al păsărilor de apă- Convenţia RAMSAR

Valoarea de patrimoniu natural universal a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută prin includerea acesteia în

Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural, în decembrie 1990.

Valoarea patrimoniului natural şi eficienţa planului de management ecologic aplicat în teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au fost recunoscute prin acordarea în anul 2000 a Diplomei Europene pentru arii protejate (reînnoită în 2005 şi 2010).

Includerea RBDD împreună cu Rezervaţia Biosferei Dunărea din Ucraina în reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei transfrontieră România – Ucraina 1999

Mai multe informatii pe www.ddbra.ro

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării

Despre Sulina

Sulina este un oraş şi un port liber în judeţul Tulcea, Dobrogea, la extremitatea estică a României, în Delta Dunării, în punctul de vărsare al braţului Sulina în Marea Neagră. Are o populaţie de 4.593 locuitori. Sulina nu este legată direct de reţeaua de drumuri din România şi poate fi atinsă numai pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră. Geografie Sulina este oraşul din România situat la cea mai mică altitudine medie, de numai 4 m d [...]

3
0

[închide]    
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare.