Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Biserica din Pietriceaua Brebu. Prezentare si informatii utile despre Biserica din Pietriceaua Brebu.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola

> > > > >

Biserica din Pietriceaua Brebu

La poalele Carpatilor de curbura, intr-o zona pitoreasca, unica, se afla satul Pietriceaua, care apartine de comuna Brebu, judetul Prahova. De cand se stiu, pietricenii au avut un spirit liber, oameni dintr-o bucata, cu un caracter parca imprumutat din duritatea pietrei. Localitatea se numara printre putinele din tara in care comunistilor nu le-a iesit colectivizarea. Aici a trait si a slujit preotul revolutionar Ioan Pietriceanu, unul dintre autorii asa-zisei „Republici de la Ploiesti”.

Pe aceste meleaguri au poposit multi voievozi ai tarii si oameni de seama, precum generalul doctor Carol Davila si sotia sa Anica, Nicolae Iorga, Dimitrie Bolintineanu, Nicolae Filimon, Regele Carol I, scriitorul Al. Vlahuta, pictorii Stefan Luchian, Sava Hentia si Nicolae Grigorescu. De la Brebu se ajunge dupa o ora de mers pe jos spre miazanoapte, la Pietriceaua.

Biserica din Pietriceaua a existat de cand s-a ridicat si mica asezare, in vremea intemeierii Tarii Romanesti. Dintr-o consemnare a preotului Gheorghe Popescu, care a pastorit parohia Pietriceaua intre 1939 si 1955, aflam ca „la 1852 s-a construit biserica avand hramul Sfanta Treime, pe locul daruit de un batran al unei mari familii pietricene - Ioan Burtea (Puiu).” Se stie cu certitudine ca biserica din Pietriceaua a ramas fara clopot la 20 septembrie 1918, acesta fiind luat de soldatii nemti, pentru a-l topi si a face tunuri din el. Timp indelungat satenii n-au mai auzit dangat de clopot la Pietriceaua. Insa in 1933, in vremea preotului Trifu, se toarna un altul, comandat la renumitul „Altelier Le Maitre din Bucuresti - Fabrica Romana de clopote, policandre si sfesnice bisericesti - Nicolae Ionescu - Furnisorul Curtii Regale”. Clopotul, de 209 kg. este frumos inscriptionat cu caractere latine. Astazi el se aude clar pana in cel mai indepartat varf de munte.

Biserica din Pietriceaua

Despre Brebu

La 100 Km. de Bucuresti, 40 Km. de Ploiesti si 4 Km. N-E de Câmpina, pe un platou lung de 10 Km. si lat de 0,5-2,5 Km., asezat pe stânga râului Doftana, la 4 Km. de confluenta ei cu râul Prahova, se afla comuna Brebu. Legat de culmea Grohotisului ca o peninsula, prin muntele Paltinitet ce este continuat cu Muntii Nemernic si Barbes, înconjurat pe trei parti de dealuri, de care este despartit prin râurile Do [...]

0
0

[închide]    
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare.