Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Prima Şcoală Româneasca Brasov. Prezentare si informatii utile despre Prima Şcoală Româneasca Brasov.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 33 minute la Poiana Brasov

> > > > >

Prima Şcoală Româneasca Brasov

Muzeul primei scoli romanesti este adapostit in cladirea vechii scoli romanesti din curtea Bisericii Sf. Nicolae. Prima data amintita in documente in 1495. A fost refacuta in stil baroc, asa cum arata si astazi, noua constructie dateaza din anii 1760-1761. In salile de clasa ale vechii scoli se gasesc „urme ale activitatii Diaconului Coresi, cel mai mare carturar si tipograf roman din secolul al 16-lea”. Editor si traducator de carti in limba romana, folosind graiurile din sudul Transilvaniei si nordul Tarii Romanesti, el „a pus bazele literaturii romane scrise si totodata ale limbii noastre literare”.

Intre anii 1556-1583 tipareste 35 de carti, dintre care 9 in limba romana, 3 bilingve (romana si slavona) si 23 in limba slavona. In cele sase incaperi ale „Primei Scoli” se mai afla sala de clasa a lui Anton Pann, vechi obiecte de „uz gospodaresc” din Schei, tiparnita lui Coresi si o biblioteca. Tot aici gasim si partitura primei operete romanesti „Crai nou” de Ciprian Porumbescu, jucata prima data la Brasov in anul 1882 la Colegiul National „Andrei Saguna”, cat si documente ilustrand activitatea presei vechi brasovene, de mai bine de 150 de ani. In cadrul „Primei Scoli Romanesti” functioneaza si Muzeul Junilor din Scheii Brasovului si Muzeul de pictura „Stefan Mironescu”, cel care a zugravit „atat de viu Scheiul”. Arhiva complexului muzeal aflata in Casa Barac (situata in dreapta intrarii) cuprinde peste 100.000 de documente care „inca asteapta sa fie cercetate”. La scoala din Scheii Brasovului s-a predat pentru prima data in limba romana 1559.

Paradisul Acvatic

Despre Brasov

Brasov, numit in germana Kronstadt, se afla in inima Romaniei, situat in depresiunea cu acelasi nume, apartine gupei muntoase a Carpatilor Curburii. Oras resedinta de judet, Brasovul este vestit pentru activitatea turistica infloritoare, dar si datorita Festivalului International „Cerbul de Aur”, care avea loc in fiecare an in Piata Sfatului. Orasul Brasov este un melanj de stiluri arhitectonice, avand in vedere vechimea acestuia. D [...]

3
0