Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Ateneul Român Bucuresti. Prezentare si informatii utile despre Ateneul Român Bucuresti.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 179 minute la Baile Olanesti

> > > > >

Ateneul Român Bucuresti

Ateneul Român este o sală de concerte din Bucureşti, clădire situată pe Calea Victoriei în Piaţa Revoluţiei (fostă Piaţa Palatului). Tot aici se află sediul Filarmonicii „George Enescu”.

Locul unde s-a ridicat Ateneul aparţinea familiei Văcăreştilor. În 1886 a început construcţia actualului edificiu; o parte din fonduri au fost adunate prin subscripţie publică, la îndemnul Daţi un leu pentru Ateneu. Planurile clădirii au fost concepute de arhitectul francez Albert Galleron astfel încât să poată folosi fundaţia deja turnată a manejului început de „Societatea Equestra Română”.

Clădirea este precedată de un peristil, sprijinit pe şase coloane ionice. Sub peristil se află cinci medalioane în mozaic care îi reprezintă pe cinci mari domnitori ai ţării: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I, Vasile Lupu şi Matei Basarab. Construcţia se termină cu o cupolă bogat decorată.

În interior, sala de concerte are 600 de locuri la partere şi 52 de loji. Deasupra lojilor, de jur împrejurul tamburului cupolei, cu excepţia locului unde se află scena, se desfăşoară o frescă lată de 3 metri şi lungă de 70 de metri, operă a pictorului Costin Petrescu. Fresca este alcătuită din 25 de scene reprezentative din istoria României.

Istoria Ateneului Român se leaga nemijlocit de activitatea Societatii Culturale "Ateneul Român" înfiintata în 1865 din intiativa unor personalitati ale vietii culturale si stiintifice românesti precum C. Esarhu, V.A.Urechia, Carol Rosetti, Al. Odobescu.

Înca de la începutul activitatii Societatea si-a propus sa construiasca un edificiu propriu care va fi un adevarat templu al artelor, stiintei si culturii românesti. C. Esarhu afirma ca:" Edificiul va fi închinat în exclusivitate artei si stiintei, deci arhitectura va trebui sa corespunda acestei destinatii".

Conform acestei conceptii s-a initiat o lista de subscriptie nationala pentru strângere de fonduri (Dati 1 leu pentru Ateneu), iar în anul 1886 arhitectul francez Albert Galeron va elabora un proiect avându-i alaturi pe marii arhitecti ai epocii: Grigore Cerchez, Constantin Olanescu, Ion Mincu, Ion Gr. Cantacuzino. În 1888 a fost dat în folosinta partial, noul local, lucrarile continuând pânt în 1897 datorita lipsei de fonduri. Beneficiind de aceasta sala Societatea "Ateneul Român" si-a diversificat activitatea, în salile Ateneului având loc conferinte, concerte simfonice ale Societatii Filarmonice Române înfiintate din 1868 de catre Eduard Wachmann, precum ai expozitii de pictura (începând din 1894 saloanele oficiale de bellearte s-au desfasurat în aceasta sala). De altfel Ochestra Filarmonicii va concerta permanent, si în ziua de azi imediat dupa darea în folosinta a salii în 1888.

Construita în stil neoclasic cu multe elemente de decoratie tipice arhitecturii franceze de sfârsit de secol, constructia de plan central prezinta mai degrabt un stil eclectic.

Sala de concert am putea sa o caracterizam astfel: 28,50 m diametru, 16 m întltime ti capacitate aproximativ 794 locuri, iar întltimea totala a cladirii este de 41 m. La dorinta lui Alexandru Odobescu bolta salii a fost decorata cu numeroase elemente zoo, fito si antropomorfe în relief policromat aurit pentru a aminti de cerurile din basmele românesti.

La initiativa lui George Enescu se vor strânge fonduri pentru constructia orgii de concert (1935).

Partea centrala a parterului este sustinuta de 12 coloane realizate în stucatura; din rotonda se ajunge în sala prin 4 scari monumentale din marmura de Carrara si tot din rotonda porneste si scara de onoare. De remarcat este ansamblul de pictura în lungime de 75 m si latime de 3 m pictat între 1933 si 1938 în tehnica "Al Fresco" de catre prof. Costin Petrescu, ansamblu ce reprezinta "carte deschisa a istoriei nationale pentru cei ce o privesc".

Casa scanteii

Despre Bucuresti

Municipiul Bucuresti este situat in Campia Vlasiei, subunitate a Campiei Romane, si este asezat pe raul Dambovita. Campia Bucurestilor s-a format prin retragerea treptata a lacului cuaternar, ca urmare a miscarii de inaltime a Carpatilor si Subcarpatilor si a intenselor aluvionari, care vor fi acoperite mai tarziu de loess. Capitala Romaniei, este cel mai populat oras, centru industrial si comercial al tarii, iar populatia de aproximativ 2 mili [...]

4
4