Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Biserica domneasca Bucuresti. Prezentare si informatii utile despre Biserica domneasca Bucuresti.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola
 Romania
Ultima rezervare: acum 166 minute la Baile Olanesti

> > > > >

Biserica domneasca Bucuresti

  Din strada Lipscani spre Dâmbovita, prin strada Selari sau Smârdan, se ajunge in strada Carol, pe care, la stânga, aproape de Piata de Flori, se gaseste Biserica domneasca, cunoscuta mai ales sub numele de Biserica Curtea-Veche. 

  Zidita de Mircea Ciobanul in prima lui domnie (1545-1554) , este cea mai veche biserica din Bucuresti. Desi refacuta de multe ori, marita si schimbata, mai ales in timpul domniilor lui Bibescu-Voda si a lui Barbu Stirbey, totusi proaspata si inteleapta lucrare de restaurare facuta de Comisia Monumentelor Istorice i-a redat aproape in totalitate aspectul de la inceput.

  Decorul atât de simplu si de impunator al fatadelor, format printr-o alternare de zone orizontale de tencuiala si fâsii de caramida aparenta, este caracteristic primei jumatati a secolului al XVI-lea. Prin introducerea sirului de ocnite mici asezate sub cornisa, si mai ales prin intrebuintarea la zidirea soclului a caramizilor profilate de fabricatie speciala, Curtea Veche reprezinta un progres insemnat fata de biserica Mânastirii Valea din Muscel (cladita in 1537), ale carei fatade, la fel impodobite dar perfect netede, ne infatiseaza primul exemplu al acestui fel de decor specific muntenesc, decor ce se va transforma apoi treptat, in a doua jumatate a acestui secol - evolutia poate fi urmarita pe fatadele bisericilor Târgsor, Bucovat, Tutana, Marcuta - si va culmina prin realizarea remarcabila pe care ne-o infatiseaza fatadele bisericii Mihai-Voda.

  Fata de bisericile secolului XVI-lea si de cele anterioare, Curtea-Veche se evidentiaza si prin intrebuintarea contrafortului, element constructiv comun arhitecturii moldovenesti, care in aceasta vreme in Muntenia apare izolat si are un rol lai degraba decorativ.             Portalul, care nu se leaga cu restul cladirii dar care este totusi de un reusit efect decorativ, a fost asezat in locul vechii intrari in 1715 de Stefan Cantacuzino. In interior câteva resturi de picturi din vremea lui Stefan Cantacuzino si un fragment, la proscomidie, dintr-o fresca din sec.XVI-lea.          

  In fata bisericii, prezentând un aspect asemanator cu al acesteia,  a fost construita in 1935, dupa planurile arhitectului Horia Teodoru, casa parohiala, decorata pe colturi cu doua mozaicuri prezentând "Buna Vestire" de Nora Steriadi.         

  Biserica Curtea-Veche a servit pâna la sfârsitul sec.XVIII drept capela a celei dintâi Curti domnesti din Bucuresti

Curtea domneasca

Despre Bucuresti

Municipiul Bucuresti este situat in Campia Vlasiei, subunitate a Campiei Romane, si este asezat pe raul Dambovita. Campia Bucurestilor s-a format prin retragerea treptata a lacului cuaternar, ca urmare a miscarii de inaltime a Carpatilor si Subcarpatilor si a intenselor aluvionari, care vor fi acoperite mai tarziu de loess. Capitala Romaniei, este cel mai populat oras, centru industrial si comercial al tarii, iar populatia de aproximativ 2 mili [...]

0
0