Conecteaza-te cu contul de Facebook!
sau
E-mail:
Parola:
 
Conectare
Mănăstirea Mihai Vodă Bucuresti. Prezentare si informatii utile despre Mănăstirea Mihai Vodă Bucuresti.
Login with Facebook Contul meu Inregistrare Am uitat parola

> > > > >

Mănăstirea Mihai Vodă Bucuresti

Mănăstirea Mihai Vodă este una din cele mai vechi construcţii din Bucureşti, păstrate până astăzi, ctitorie a lui Mihai Viteazu. Zidită în anul 1594 şi aşezată în centrul unei incinte încojurate cu ziduri, sub forma unei cetăţi, complexul mănăstirii a suferit mai multe transformări de-a lungul timpului, îndeplinind variate funcţii, cum ar fi: reşedinţă domnească, spital militar, şcoală de medicină, Arhivele Statului. Mănăstirea a fost şi un important sit arheologic, în incinta complexului mănăstirii, în centrul curţii, se găsea un sit arheologic geto-dacic, vechi de peste 6.000 de ani compus dintr-o vatră, numeroase vase precum şi alte vestigii.

În prezent, din întreg ansamblul mănăstirii s-a mai păstrat doar biserica şi o clopotniţă.

Ctitorită în anul 1594 de voievodul Mihai Viteazu, în timpul în care era ban al Olteniei, biserica a fost amplasată pe vârful dealului din faţa Podului Mihai Vodă, deal care mai târziu se va numi Dealul Mihai Vodă. Construcţia a fost ridicată pe locul unei bisericuţe din secolul al XV-lea, construită probabil din lemn de către Vlad Dracul (conform unor documente din 1696).  În curtea acestei bisericii, sub un păr, a fost decapitat de către turci fiul lui Vlad Călugărul, Prinţul Vlăduţ, la vârsta de 16 ani, după doar 2 ani de domnie.


Unele documente din 1433 numesc Biserica Sf. Niculae sau Sfântul Nicolae din Pâlcov. Între anii 1558-1559 aflându-se în ruină, bisericuţa este refăcută de jupâneasa Caplea din Stăneşti, urmaşă a boierului Mogoş, mătuşă a boierilor Buzeşti. Jupâneasa dotează aşezământul cu cele necesare rânduielilor bisericeşti şi închină biserica ca metoh mănăstirii Simonopetra de la Muntele Athos. La moartea sa, în jurul anului 1585, va fi îngropată aici, iar mănăstirea primeşte numele de Mănăstirea postelnicesei Caplea sau Mănăstirea Sf. Nicolae al postelnicesei. La porunca lui Petru Cercel, fratele lui Mihai Viteazu, rămăşiţele trupeşti ale jupânesei sunt dezgropate şi mutate la Mănăstirea Bolintin, iar aşezământul este distrus şi călugării alungaţi. La mănăstirea Bolintin datorită unor neînţelegeri ale călugărilor asupra drepturilor de proprietate, cedate de jupâneasa Caplea, aceştia au dezgropat-o şi i-au împrăştiat oasele.


Undeva înainte de anul 1591, Mănăstirea refăcută de jupâneasa Caplea este reconstruită ca schit şi primeşte numele de Biserica Albă-Postăvari. Conform unor legende aici ar fi existat o icoană făcătoare de minuni la care Mihai Viteazu s-a închinat şi a făcut legământul construirii mănăstirii Mihai Vodă, ţinând cont şi de o tradiţie a vremii conform căreia o mănăstire nouă trebuia construită pe ruinele uneia vechi.


Biserica cu o faţadă asemănătoare Mănăstirii Dealu este împărţită în 2 registre. Planul mănăstirii este realizat după tipul bizantin şi are forma unui trilob lung cu absida altarului flancată de două absidiole dreptunghiulare: proscomidia şi diaconicul, ambele supraînălţate prin 2 turnuri mai mici. Iniţial biserica a fost construită în cărămidă goală, fără tencuială şi fără pietre cioplite. În anii '30 renovarea a inclus şi reconstrucţia turnurilor, după modelul celor vechi, conform planurilor detaliate ale restaurării precedente.
La început pronaosul mănăstirii era despărţit de naos prin 3 arcade, arcade des utilizate în construcţia de biserici din România, sprijinite pe doi stâlpi izolaţi.


Valoarea estetică deosebită a mănăstirii este dată de arhitectura exterioară, care „reprezintă chintesenţa formelor căutate în tot lungul ultimilor ani ai secolului al XVI-lea”. Faţadele mănăstirii sunt împărţite de un brâu median în două registre, construite din fâşii alternative de cărămidă aparentă şi zone tencuite, conform unei tradiţii de a construi astfel de edificii din secolul al XVI-lea. Zidurile sunt decorate cu o serie de arcade oarbe, raportate la faţa zidului, încadrate de ciubuce rotunjite de cărămidă, asemănătoare cu cele de la Mănăstirea Dealul, dar mai însufleţite şi mai atrăgătoare decât acestea, datorită diferenţei de material folosit şi a culorilor acestora. Ramele uşilor şi ale ferestrelor sunt realizate din piatră şi sunt împodobite cu sculpturi de la începutul secolului al XVIII-lea de către un egumen grec (1711). Construcţia are şi câteva rânduri de cărămidă special tăiată şi aşezată în dinţi de fierăstrău, reprezintă transpunerea unui model folosit şi la construcţia Bisericii Curtea de Argeş.


În interior bisericii pereţii sunt pictaţi cu ctitorii lăcaşului de cult: Mihai Viteazul, soţia acestuia Stanca, Boerul Stoica şi voevodul Constantin cu soţia lui, Ioana.


În fundul curţii, în axa mare a bisericii a existat o clopotniţă, care era totodată şi turnul de intrare în mănăstire. Clopotniţa, deşi a fost refăcută de mai multe ori de-a lungul timpului, s-a deteriorat, încă din anul 1938 aceasta era deja o ruină.


Conform inventarului întocmit între anii 1865-1867, în timpul secularizării averilor mănăstireşti, Mănăstirea Mihai Vodă prezenta mai multe elemente de patrimoniu deosebit de preţioase. Printre acestea pot fi amintite: o cruce de sidef, o uşă sculptată din lemn, foarte veche - prezenta şi o înscripţie în slavonă, 2 vase de argint - unul prezenta un înscris de la Mihai Viteazu, iar al doilea din 1685, un potir din 1620, un disc de argint aurit.

Stejarii Country Club

Despre Bucuresti

Municipiul Bucuresti este situat in Campia Vlasiei, subunitate a Campiei Romane, si este asezat pe raul Dambovita. Campia Bucurestilor s-a format prin retragerea treptata a lacului cuaternar, ca urmare a miscarii de inaltime a Carpatilor si Subcarpatilor si a intenselor aluvionari, care vor fi acoperite mai tarziu de loess. Capitala Romaniei, este cel mai populat oras, centru industrial si comercial al tarii, iar populatia de aproximativ 2 mili [...]

7
3

[închide]    
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu termenii și condițiile de utilizare.